Икономика

Служители на ТЕЦ "Марица 3" блокираха София

От Георги Колев Георги Колев Редактор
280056542 725201551997451 85919281181525230 N Служителите на ТЕЦ "Марица 3" тръгнаха на шествие по централни столични булеварди. Снимка: Юлиян Стоянов

Работниците от ТЕЦ "Марица 3" блокираха центъра на София в знак на протест срещу решението на правителството да спре централата.

Сутринта служители на централата тръгнаха с автобуси от Димитровград към столицата. Работниците се събраха на Лъвов мост с плакати "Днес зелен режим, утре режим на тока", "Не убивайте енергетиката" и др., предаде репортер на Euronews Bulgaria. От Лъвов мост хората тръгнаха към екоминистерството, а от там – до Министерски съвет и Народното събрание.

 

Енергетиците протестират заради това, че електроцентралата им беше затворена на 21 април със заповед на РИОСВ-Хасково заради нарушения на нормите за чистота на атмосферния въздух, по специално на серен диоксид.

Както Euronews Bulgaria писа миналата седмица, Съдът на Европейския съюз в Люксембург е осъдил България за качеството на атмосферния въздух. България е осъдена за системни нарушения в последните години по отношение на серния диоксид в Югоизточния район, съобщи министърът на екологията Борислав Сандов. По думите му, от май миналата година централата системно надвишава нивата на серен диоксид. През 2021 г. има 30 измерени наднормени нива, а през 2022 г. са осем. Някои от стойностите са преминали аларменият праг – над три пъти завишаване на нормите, което има тежки последици за здравето на хората и изисква моментални действия.

„ТЕЦ „Марица 3” в Димитровград системно превишава нивата на серен диоксид, установени от измервателната станция. Някои от стойностите са преминали алармения праг, което означава, че са 3 пъти над нормите, което причинява тежки последици върху здравето на хората. Имаме информация, че в момента на измерването инсталацията е работила на по-ниски обороти. Предприятието е поискало да работи в по-малък капацитет, но отказваме, защото има предписания, които не са били изпълнени”,каза Сандов. Според него някои от ТЕЦ-овете у нас трябва да намалят работата си и той ще издаде предписания за това.