Свят

Мисията до Луната "Артемида" се отлага за неопределено време

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

За втори път американската космическа агенция НАСА отложи старта на новата си свръжтежка ракета SLS и нейната капсула "Орион", този път заради изтичане на суперохладено течно водородно гориво.
Тестовият полет сега се отлага за няколко седмици, а вероятно и месеци. Ръководителите на мисия "Артемида 1" решиха да върнат 98-метровия космически кораб обратно в хангара за допълнителни ремонти и актуализации на системата.
При първото отлагане на полета на 29 август имаше изтичане на гориво и повреден термосензор на двигател.

 

Въпреки че днес нямахме старта, който искахме, аз съм горд с работата на всички от екипа. Помислете за предишните космически полети. Совалката беше връщана обратно в сградата за сглобяване 20 пъти. Няма да стартираме, докато не преценим кога е правилният момент. Гледам на отлагането като част от космическата ни програма, но за нас безопасността е над всичко.

Бил Нелсън, администратор на НАСА 

Мисия "Артемида 1" включва тестов полет без астронавти на борда. Това трябваше да бъде първи полет за ракетата, разработвана повече от десетилетие като най-мощната в света досега. Целта на "Артемида 1" е да постави началото на американската програма за завръщане на Луната, да установи трайно присъствие на нея и да я използва като трамплин за бъдещи мисии до Марс.

НАСА се надява да изпрати четирима астронавти в орбита около естествения спътник на Земята през 2024 г и най-рано през 2025-та екипаж да кацне на повърхността ѝ.