Европа

Край Киев деца от 7-годишна възраст се обучват за кадети

От Euronews България Euronews България

Деца, които се учат как да носят тежки противогази. Това не е типичното училище, а интернат за кадети. Разположен в покрайнините на Киев, тук деца от 7-годишна възраст се обучават на дисциплина и как да станат военни кадети.

Училището отваря врати за първи път от началото на руската инвазия в Украйна. 

16-годишният Ярослав, загубил баща си в конфликта в Източна Украйна преди 8 години, винаги е искал да стане адвокат и да види какъв е животът в Западна Европа, но неговото училище се оказало само на няколко километра от масовите разрушения и масовите гробове. 

"Ще бъда честен с вас. Преди 24 февруари планирах да стана адвокат и да уча в украински университет, въпреки че имах възможност да уча в чужбина. Обичам и винаги съм обичал страната си. Но сега всичко се промени. Сега искам да последвам примера на баща си, който служи в армията и се би за Украйна през 2014 г.", споделя Ярослав.

Двама бивши възпитаници на това училище са били убити от началото на войната.

Преподавателка тук пише почти всеки ден на завършилите ученици. Разказва и, че децата са се променили. 

"Мисля, че може би месец след войната станаха по-сериозни. Очите им…когато се взреш в тях, как да кажа? Не гледаш в очите на децата. Гледаш очите на възрастни хора", разказва Олга Кирей, учителка по английски.

Учителите са избрали да останат в Киев, за да може да продължат да преподават онлайн, а и да поддържат училищните съоръжения отворени, така че местните да използват техните бомбоубежища.