Общество

Поли Троянова: Посещението в болница не трябва да бъде такава жестока травма за децата

От Euronews България Euronews България

Откакто стартира проектът „Светулка“ вече ремонтирахме две детски отделения – едното в Айтос, другото в Силистра. Сега предстоят още 2 – в болниците в Ловеч и в Поморие.

Това заяви в ефира на Euronews Bulgaria Поли Троянова от фондация „За доброто“, която с доброволчество и дарения помага за подобряването на болничната среда за най-малките пациенти, както и за персонала в детските отделения в България.

Тя отбеляза, че от фондацията са пратили покана към всички болници с детски отделения, общо 56 в цялата страна, за участие в проекта „Светулка“.

Поли разказа, че общо 8 детски отделения са ремонтирани в цялата страна с помощта на фондация „За доброто“, а повече от 10 отделения са получили апаратура, подходящи педиатрични легла и друго оборудване.

По думите ѝ битовата среда в болничните заведения влияе, както на децата, така и на отношенията между родителите и персонала.

Съществуването на един персонал години наред без нормални условия на труд, децата, които пребивават там без санитарен възел, без удобни легла, без никакви играчки, в една среда, която е тъмна и грозна.. След като приключат ремонтите, това напрежение просто утихва.

Поли Троянова, фондация „За доброто“

Поли сподели, че някои директори на болници или медици ги е страх да се свържат с фондацията, опасявайки се, че ще изгубят поста си или че ще се изложат.

По думите ѝ, когато ръководството на лечебното заведение все пак е решило да се обърне за помощ към тях, те вече са превъзмогнали тези притеснения и посочи за пример общинската болница в Айтос, чието детско отделение е било ремонтирано с финансовата помощ на фондацията.

То стана разкошно“, добави тя.

Поли даде пример и с болницата в Силистра, която е осигурила необходимите средства за ремонт на детското си отделение, но се е свързала с благотворителната фондация, защото е искала ремонтът да бъде направен именно от тях:

Да стане красиво, детско, весело, ергономично, приятно.. и по този начин се получи едно много хубаво партньорство“, отбеляза Поли.

Тя сподели, че в момента от фондацията работят активно върху платформа за подаване на сигнали, където да се качват снимки, описания в свободен текст, както и попълване на въпросник за състоянието на съответното детско отделение.

Родителите се страхуват от реваншизъм, опасявайки се, че в бъдеще ще им се наложи да се върнат отново в същото отделение, като това не се отнася само до малките градове, посочи Поли.

Тя заяви, че целта на организацията е посещението в болница да не бъде такава жестока травма – както за децата, така и за персонала

За предстоящите ремонти на детските отделения в болниците в Поморие и Ловеч ще бъде ангажиран и архитект проектант, стана ясно още от думите на Поли.

Целия разговор вижте във видеото.