Картички от България

Картички от България: Панагюрското съкровище

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Панагюрското златно съкровище се завърна в едноименния град. За поредна година то излиза от Националния исторически музей, за да гостува на музея в Панагюрище.

Деветте съда, от които се състои съкровището – фиала, амфора и ритони, датират от края на IV-ти и началото на III-ти век преди Христа. Съдовете са изработени от чисто злато и тежат повече от 6 килограма, те са с изключително богата украса и орнаментика.

Музеят очаква своите посетители. Сега, заради гостуващата експозиция интересът е още по-голям. Директорът на музея разказва още, че българите, идващи от чужбина приемат видяното още по-емоционално.

Според историците, предметите от Панагюрското съкровище са били предназнаени за ритуални приношения. Те са с особено значение за изучаването на живота и бита и на траките, както и връзките им с елинистичната култура и сходни вярвания.

Под засилена охрана и мерки за сигурност, пристигна едно от най-ценните съкровища на България. То ще остане в Историческия музей в Панагюрище до 16-ти октомври.

 

Автор: Анелия Джамбазка

Оператор: Никола Алексов

Монтаж: Александра Тасева