Euronews Primetime

Чавдар Стефанов: Горбачов успя да направи повече, отколкото не успя

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

„Това, което можем да кажем днес, и което сме запомнили от това време, е че Горбачов беше една надежда, която се разгоря. И той успя да направи повече, отколкото не успя да направи.“ Това каза в студиото на Euronews Bulgaria журналистът Чавдар Стефанов, дългогодишен кореспондент на БНР в Москва, по отношение на управлението на починалия късно снощи последен съветски лидер Михаил Горбачов.

„Да, не успя да приключи с реформите, но това беше една огромна страна. Да, не успя докрай да се пребори с партокрацията, с бюрокрацията, с типичната руска изостаналост, и с какво ли не още. Но все пак той даде и старта на частната търговия, на частното предприемачество. Това, на което сега се крепи икономиката на Русия, е и частното предприемачество“, допълни Стефанов.

Ето какво още каза той:

„Гласността“ и „перестройката“ влязоха в терминологията и в световните речници. За България особено важна беше „гласността“, а преди „перестройката“ се започна с едно икономическо ускорение, което като че и позаглъхна. След което 1986 година се появи и „гласността“. Нямате си и представа как се четяха тогава руските вестници. Огромно влияние оказа например издаването на „Децата на Арбат“ на Анатолий Рибаков. Москва, Кремъл беше една ярка, светла звезда.

За да избегнем нашата цензура, тогава казвахме „Москва го пусна, ние не можем да не го пуснем“.

Горбачов дойде на власт след една непрекъснато възходяща кариера. Човек разумен и интелигентен, завършил две висши образования – „Право“ и „Аграрно земеделие“. Който напусна властта като един достоен държавник – той сам напусна.

Аз съм убеден, че той е знаел, а и го е казвал – че трябваше на всяка цена реформа. А и всички го очакваха с реформа. Опитът за реформа му изигра доста лоша шега, той не беше съвсем последователен. От друга страна, след като напусна властта, руската пропаганда създаде мита, че Съветския съюз се е разпаднал не за друго, а поради натиска на Запада.

Руската опозиция говори доста точно за Горбачов, включително и за минусите му.

Той разбира, че трябват реформи. Той чува какво искат хората. А че е виновен за разпада на Съветския съюз, според едни руски граждани – да, той е виновникът. Доста голямо мнозинство хора в родината му го считат за предател.

През последните години Горбачов не поддържаше отношения с Владимир Путин. Всъщност, заветът му беше, когато слезе от властта, по някакъв начин да бъдат запазени демократичните преобразувания и „гласността“, за да върви Русия напред. Той виждаше по съвсем друг начин съвременна Русия, в сравнение с неговия опонент Владимир Путин.

Цялото интервю вижте във видеото.