Политика

Зам.-министър Благовест Кирилов: Успешното удостоверяване на машините ще гарантира доверието във вота

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

„Машините все още предстои да бъдат удостоверени за вота на 2 октомври. Основната цел, както на служебния кабинет, така и на Министерството на електронното управление, е гарантирането на правото на свободен и честен вот на всеки гражданин. За да се случи това, е необходимо да имаме успешно удостоверяване на машините за вота. Да гарантираме с набор от действия, че хардуерът и софтуерът на машините отговарят на техническата спецификация. Това е нещо, което трябва да се случи, за да гарантираме и доверието в машинния вот.“ Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Благовест Кирилов, зам.-министър на електронното управление, по повод подготовката на машините за предстоящите предсрочни парламентарни избори.



Ето какво още каза той:

От една страна, взехме предвид предходните избори, така че да оптимизираме ефективността на работата на екипите. От друга страна, проведохме обществено обсъждане, така че да чуем гласа и на гражданското общество, както и на представители на политически партии, за да имаме максимална прозрачност и публичност на всяка стъпка от процеса. И това, което днес ще представим, е финалната версия на тази методика, която включва както действията от страна на Министерство на електронното управление, които удостоверяват самия софтуер, и проверяваме, че няма как да се въздейства отвън на машината, няма как самият софтуер да прави действия, които всъщност манипулират вота. Също така Българският институт по метрология и Българският институт по стандартизация участват в процеса на удостоверяване, които се занимават по-скоро с хардуерната част на машината и сертификатите, на които тя трябва да отговаря.



Има разлики в сравнение с предишния вот и по-голямата част са оптимизации на предходните. Но с цел повече прозрачност сме добавили повече детайли. Например, проверката за мрежова свързаност, която беше просто един ред в предходните, сега сме го развили, защото чуваме доста тези как имало свързаност, как да се свържат дистанционно към машината. Това не е така. Методиката удостоверява, че това не така – както на хардуерно, така и на софтуерно ниво.



В петък беше публичното обсъждане, а седмица по-рано започна самото обсъждане. Основното послание беше отново да се гарантира публичността на целия процес по удостоверяване, така че всеки заинтересован да може сам да види, че машината, която представлява само част от изборния процес, изпълнява своята функция.

 

Цялото интервю вижте във видеото.