Общество

Тъжна годишнина: 25 години от смъртта на принцеса Даяна

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

На 31 август 1997 г. Великобритания се събуди с шокираща новина. Даяна, принцесата на Уелс, беше мъртва. Тя загина в автомобилна катастрофа в Париж заедно с приятеля си Доди ал-Файед и шофьора им.


Лейди Даяна и принц Чарлз се ожениха в катедралата "Сейнт Пол" в Лондон на 29 юли 1981 г. Сватбата беше излъчена по целия свят и беше гледана от милиони по телевизията. Двойката има двама сина - принц Уилям и принц Хари. Приказният романс с красивата млада принцеса завладя сърцата на народа и от този момент нататък папараците я преследваха навсякъде. Даяна развиваше голяма благотворителна дейност. Тя се включи в кампанията за помощ на хората, болни от СПИН.

 

Смятам, че образът на Даяна е жив и наследството ѝ е трайно. Тя е първият член на кралското семейство, който се ангажира с пациенти с ХИВ. По това време, всички ги отбягваха. Никой не искаше да се вижда с пациенти с ХИВ или да ги докосва, защото хората не бяха запознати с болестта. Но Даяна премина тази бариера и това беше нейна лична кауза, защото един от най-близките ѝ приятели се разболя от СПИН и почина.

Марк Стивънс, медиен адвокат

Друга важна за нея кауза бяха противопехотните мини. Принцесата изигра важна роля в кампанията за борба с тях. След общественият отзвук, политици от цял свят подписаха договора от Отава за забраната им.


Но зад затворените врати не всичко беше наред. Някои хора все още обвиняват принц Чарлз за разпадането на брака му с принцеса Даяна, заради зле-прикритата му афера с Камила Паркър-Боулс, сега негова втора съпруга. В крайна сметка, двойката се раздели.


Фредерик Майе си спомня нощта на 31 август 1997 г. Той е един от първите, който пристига мястото на катастрофата, в която загина принцесата. Лекарят се прибирал удома, когато вижда смачкания автомобил и веднага се притекъл на помощ.

 

Осъзнах, че е наистина красива, но бях толкова съсредоточен върху това, което трябваше да направя, за да спася живота ѝ, че нямах време да се замисля коя може да е тази красива жена.

Фредерик Майе, лекар

Даяна умира около 3 ч. сутринта в парижка болница. А цяла Великобритания потъна в траур. Иначе сдържаните британци скърбяха открито – те отрупаха с цветя, подаръци, и свещи входа на Бъкингамския дворец.

  
Но кралското семейство мълча и не реагира близо седмица след катастрофата, а медиите упрекнаха кралица Елизабет Втората за липсата на адекватна реакция.


Даяна беше погребана на остров в дома от детството й. Любимата принцеса на народа беше едва на 36 години.