Euronews Primetime

Военните министри решиха: ЕС започва работа по мисия за военна помощ за Украйна

Военните министри на Европейския съюз се обединиха около идеята за създаването на мисия на Блока за военна помощ на Украйна. Това заяви първият дипломат на Общността Жозеп Борел, след днешната неформална среща в Прага. В ход са много инициативи за обучение на украинските военни, но нуждите са огромни и тези усилия трябва да бъдат съгласувани, добави той.

 

Министрите на отбраната на страните членки на Евросъюза се съгласиха да започнат необходимата работа за създаване на мисия на Общността за оказване на военна помощ на Украйна. Това съобщи дипломат номер едно на Блока Жозеп Борел след заседание на министрите на отбраната, състояло се в столицата на Чехия - Прага. Чехия е ротационен председател на ЕС. Държавите-членки на блока са "единни в подкрепата си за Украйна" и нейната война срещу Русия.

 

Украйна ни предостави актуална информация за най-неотложните нужди на украинската армия и приоритети. Ние трябва да отговорим на тези нужди и постигнахме единодушно съгласие по този въпрос. Евросъюзът е единен в подкрепата си за Украйна и държавите членки са готови да продължат да я подкрепят толкова дълго, колкото е необходимо, и толкова, колкото е необходимо.

Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността

Военните министри обсъдиха начини за увеличаване на производството на оръжия, засилване на военното обучение на украинските въоръжени сили и налагане на още санкции на Русия, без да се вижда краят на конфликта, започнал през февруари. Борел заяви, че трябва да бъде осигурена съгласуваност на усилията, а всички държави членки са ясно съгласни, че е  необходимо определяне на параметрите на мисиите на ЕС за военна помощ на Украйна.

 

Това не е просто война. Става въпрос и за начина, по който се води войната, за обучението на войниците. Обучението на военната структура и в момента се провеждат много инициативи за обучение, но нуждите са огромни.

Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността

Борел председателства двудневни разговори в чешката столица между министрите на отбраната и външните работи на блока. Целта на министрите на отбраната е да разработят най-добрия начин за обединяване на военни материали и ресурси, но също така и за масово закупуване на боеприпаси и оръжия - като системите за противовъздушна отбрана - от които Украйна продължава да се нуждае.


Те ще обсъдят също така каква роля би могъл да играе блокът от 27 държави в обучението на нови украински новобранци на европейска земя, тъй като загубите се увеличават и армията се лишава от опитни войници, а офицерите, които обикновено биха могли да осигурят обучението, са ангажирани в битката.


Борел припомни също така, че за половин година ЕС е доставил на Украйна въоръжения на стойност 2,5 милиарда евро.