Спорт

София с „Леден парк“ от декември

От Euronews България Euronews България
Leden Park Sofia Stolica Na Sporta Снимка: Фондация "София - европейска столица на спорта"

За първи път София ще има своя „Леден парк“. Подобно на много градове в Европа и българската столица от тази зима ще се сдобие с тази ледена пързалка. Новината бе съобщена днес от кмета Йорданка Фандъкова и Анатолий Илиев – зам.-председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“. Информацията е от сайта на фондацията.

 

Леденият парк ще бъде позициониран в Княжеската градина срещу Софийския университет. Голяма част от алеите ще бъдат заледени, многото разклонения и завои ще доставят удоволствие на любителите на зимните спортове. Паркът ще бъде оформен по подобие на този във Виена и откриването му е планирано за 1 декември.

 

Събитието ще бъде част от визитата на лидери на европейския спорт, които ще посетят страната ни във връзка с връчване на София на знамето за „световна столица на спорта през 2024 г. Самата церемония ще се състои на 3 декември по време на тържествена Гала в зала 1 на НДК, на нея ще бъде отбелязана и 80-годишнината на Националната спортна академия. Ден по-рано международна конференция ще събере кметовете на десетки български градове под мотото „Българското наследство в проекта Градове и столица на спорта,“ съобщи Фандъкова.

 

Титлата „Световна столица на спорта“ за 2024 г. се присъжда на София благодарение на мащабната и активна дейност, която развихме като европейска столица на спорта през последните години. София получи подкрепата на български спортисти и увлече хиляди софиянци в занимания със спортни дейности. Тази година подпомогнахме 111 клуба с финансиране на детско-юношеските школи, които откриват младите таланти, организираме и ученически игри в 8 вида спорт, завършена е и новата зала на Френската гимназия, която се надявам да открием за новата учебна година. Искам отново да благодаря на младите български спортисти и на легендарните ни шампиони, които подкрепиха града в тази важна и много полезна инициатива,“ каза още Фандъкова, като спомена годишнината от рекорда на Стефка Костадинова, която се отбелязва днес.

 

Другата новост обявена на пресконференцията е за завършване на двугодишната дейност по премаркиране на туристически пътеки и вело-трасета чрез подновяването и поставянето на нова туристическа и велосипедна маркировка в нископланинския пояс на Витоша. Тя улеснява хората в планината и ги предпазва от загубване, попадане в нежелан или недопустим район, губене на ориентация. Благодарение усилията на екипа на Фондацията и на алпиниста Дойчин Боянов са маркирани и подменени табелките по близо 100 км трасета и велотрасета. „Това е само първата част от проекта и съвместната ни дейност с Общината. Вече е маркиран нископланинския пояс и в него е позициониран единствения кръгов маршрут у нас. Следващата ни цел са среднопланинския и високопланинския пояс,“ обяви Дойчин Боянов, автор на Справочника за Витоша, преподавател в НСА и инициатор на проекта „Витоша – достъпна за всички“. Боянов подари на Столична община в лицето на г-жа Фандъкова една от табелките за премаркирането, отбелязваща Нископланинската обиколна пътека.

 

Вече трета година продължават дейностите по Споразумението между „София – европейска столица на спорта“ и Природен парк "Витоша". Благодарение на това сътрудничество със Столична община става възможно подновяването и рехабилитация на част от туристическата и спортна инфраструктура в планината, изчистването на езера от наноси и отпадъци, освежаване на алеи и пътеки, последните две изцяло ремонтирани пътеки са от Златни мостове до хижа Момина скала и от Златни мостове до Кумата,“ обяви директор на ПП Витоша Анна Петракиева, като съобщи бъдещата програма и апелира за повече толерантност и грижа за планината от всички.

 

Столична община продължава да предоставя нови и нови възможности за спорт и активен начин на живот. По инициатива „Европейска столица на спорта“ досега през тази година се организираха над 60 събития, за следващата 2023-та планираме 106 основни активности и над 60 съпътстващи. Това са спортни празници, ърбан фестивали, състезания, надпревари по така обичаните от младите градски дисциплини. Отделяме голям ресурс и средства за социална дейност, голяма част от усилията ни са насочени към подпомагане на спортни занимания на хората със специални потребности, рехабилитация на спортна и туристическа инфраструктура в околните планини,“ заяви Георги Георгиев, председател на Столичен общински съвет и председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“. Георгиев изтъкна ползата от новата инфраструктурна Програма, с която се предоставят пустеещи имоти на клубове за изграждане на спортна база, която да се ползва безплатно в определени часове и след 20 години да стане собственост на Общината. Подобно партньорство вече функционира в Люлин, предстои сътрудничество в районите Лозенец, Слатина и др.

 

Зам.-председателят на Фондация „София – европейска столица на спорта“ Анатоли Илиев разясни подробности около функционирането на Ледения парк през идната зима и обърна внимание на значението на градските спортове за младите хора. Тези градски дисциплини стават все по-популярни, не случайно вече са силно застъпени в програмата на олимпийските игри. Като следва тази тенденция и предпочитанията на хората, Фондацията непрекъснато организира все повече събития и активности с подобна насоченост,“ каза още Илиев.