Култура

Фестивал „Тракийски мистерии“ съживява несебърските руини

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Фестивалът „Тракийски мистерии“ е едно двудневно преживяване в много форми. Има интерактивни спектакли в най-впечатляващите места в стария Несебър, където древните реално оживяват.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Тодор Йотов, директор на фестивала „Тракийски мистерии“.

Има творчески ателиета, които възстановяват свидетелства от обреди и дейности от нашето трако-българско наследство. Който дойде ще се потопи в това преживяване на достъпа до свещеното.

 

Има тайна колко е близо това, което са ни завещали, до живота днес. Това е голямата тайна. Като отделни парчета сме открили изключително много неща. В последните години имаме една методология, методът „гайд“. България е уникална с това, че ние сме единственият етнос, доказани наследници на трако-българите.

За нас е много интересно, идват хора и си мислят, че идват на преживяване, на зрелище, но си тръгват с мисли – с мисли за техния живот и как да станат по-добри.

Йотов даде пример с думата „нахти“, която означава „вяра“, но има същия корен с думата „борба“, т.е. в тракийската култура вярата не е сляпа, а нещо, за което да се пребориш. Думата „надежда“ в тракийския език пък означава да хвърлиш вълшебство в бъдещето.

Вижте цялото интервю във видеото.