Европа

Руски удари по цивилна инфраструктура в Украйна

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Къща и фабрика за керамика бяха разрушени в град Славянск в Източна Украйна след удар на руските сили. И двете сгради бяха обхванати от пламъци след атаката, но няма съобщения за ранени или жертви.

 

Не мога да разбера къде са стреляли. Ако това е военен обект, тогава аз съм Индира Ганди. Нямам подходящи думи. Имам думи, които не искам да изричам на глас.

Виктор, служител в парфюмериен магазин 

В град Бахмут, близо до фронтовата линия, реалността на войната е отбелязана върху сградите. Възрастни жители обаче са решили да останат в домовете си.

 

Какво да правим, да се махаме ли оттук? Няма да си тръгна. Тук погребах родителите си. Баба ми е много възрастна. Кой освен мен ще се грижи за нея? 

Юлия, жителка на Бахмут 

Руското министерство на отбраната разпространи кадри със свои въздушнодесантни части в бойни операции в южна Украйна. В района на Донецк са били убити най-малко двама цивилни, а други 12 са ранени, твърдят украински официални представители.
Ситуацията около Запорожката атомна електроцентрала също остава опасна, Киев и Москва се обвиниха взаимно за поредни обстрели в района на ядрения комплекс.