Euronews Уикенд

Полша и Чехия ще охраняват въздушното пространство на Словакия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Министрите на отбраната на Полша, Чехия и Словакия подписаха споразумение, което предвижда словашкото въздушно пространство да се охранява от полски и чешки изтребители.
Словакия е поръчала 14 американски изтребителя Ф-16, с които да замени остарелите си съветски самолети МиГ-29, но е малко вероятно те да бъдат доставени преди 2024 г.

 

В непосредствена близост до нашия регион се води война и всички ние, които сме тук днес, имаме опит с фашизма и с комунизма и ценим свободата, която спечелихме след 1989 г.

Яна Чернохова, министър на отбраната на Чехия

Санкциите, наложени срещу Москва заради войната в Украйна, създават все по-големи трудности за снабдяването с материали, от които Словакия се нуждае, за да поддържа флота си от съветски изтребители и те трябва да бъдат изведени от експлоатация.

 

Договорът, който подписахме с Чехия и Полша, доказва колко са близки нашите отношения и колко сме близо един до друг като съюзници.

Ярослав Над, министър на отбраната на Словакия

Очаква се словашкото правителство да реши дали съветските самолети могат да бъдат предоставени на Украйна, за да противостои на руската инвазия, която продължава вече седми месец.