Свят

Изложение в Калифорния събира едни от последните суперколи с ДВГ

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Все повече и повече производители на луксозни автомобили преминават към хибридни или изцяло електрически модели. Причините за прехода варират – от държавна регулация през опасения за околната среда до потребителско търсене.

Някои от последните модели класически коли с двигатели с вътрешно горене бяха показани на изложението в Монтерей, Калифорния. Тук си дадоха среща отдавна установени марки, но и нови компании, които също се конкурират с най-големите.

Lamborghini показа новия кросоувър Urus Performante, който неотдавна постави рекорд за скорост в своя сегмент – изкачи планина за 10 минути и 39 секунди.

 

Тази година представяме последни модели само с двигатели с вътрешно горене. От 2023 и 2024 г ще променим цялата гама в хибридни автомобили. Даваме обещание на нашите клиенти, че до 2025 г ще намалим емисиите на въглероден диоксид до 50 процента. Другото ни обещание е, колите от следващо поколение ще бъдат много по-ефективни от досегашните.

Стефан Винкелман, изпълнителен директор на Lamborghini 

Продажбите на Urus Performante ще започнат до края на годината с базова цена от $260 000. Bugatti следва примера на конкурента със своя мощен - и скъп - W16 Mistral, роудстър версия на класическия суперавтомобил Chiron Bugatti ще произведе само 99 екземпляра от Мистрал, всеки от които на цена от колосалните 5 милиона евро, и всички те вече са продадени.

 

Моделът предлага различни предимства по отношение намаляване размера на двигателя, спецификации в батериите. Има опция за изключване на вътрешното горене и безшумно движение.

Франк Хейл, директор „Дизайн“ на Bugatti

Междувременно Maserati обяви, че пропуска хибридите и предлага пълна гама със стандартни двигатели или напълно електрически, давайки на клиентите си избор. 

Новият кабриолет MC20 Cielo Spyder има цена от около 250 000 долара, и ще бъде пуснат в продажба през 2023 г.