Общество

Какви са рисковете от естетичната хирургия

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Според проучването на "Тренд" 39% от жените между 18 и 29 години биха променили нещо във външността си, а в групата между 30 и 39 г. те са 26% от анкетираните. Проучването на „Тренд“, направено по поръчка на вестник „24 часа". Изследването е реализирано в периода между 5 и 12 юли 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1005 души на възраст над 18 години.

Нели Георгиева е от жените, които са тръгнали по пътя към съвършенство. Първоначално с идеята, че с една операция нещата ще си дойдат на мястото, вместо това обаче, се завърта в цикъла от серия такива.

 

На 18 години направих първата си ринопластика, която беше много несполучлива. Беше направена в един апартамент в София, при един от най-големите уж специалисти и хирурзи в България, под локална анестезия. Респективно носът ми сочеше на ляво. Имаше много голяма асиметрия, която в следващите четири ринопластики ревизии, аз успях да коригирам и за щастие вече имам нормален нос. Другото фиаско, което според мен е доста по-голямо и по-сериозно е фиаското с гръдните импланти, които си поставих. Които ги изтеглиха от пазара през 2019 г., оказаха се канцерогенни. При мен се объркаха много неща, от хормони, до чревен статус. Автоимунни симптоми започнах да получавам и бях принудена, на седмата година се спука единия, и ги извадих.

Нели Георгиева, съосновател на група за безопасна красота

Опасни могат да бъдат и козметичните процедури за разкрасяване, заради липсата на стандарти.

 

Алармираме за липсата на регулация в бранша и за изключително остарели наредби, които са неадекватни. Често пъти се наблюдава в козметични салони да се извършват процедури, които не би трябвало да се случват, като започнем от поставяне на филъри, невротоксини, и други интервенции, които могат да имат много сериозни рискове за здравето на клиента.

Тяна Пресолска, председател на Асоциацията на медицинските козметици

След години ходене по мъките, през 2020 г. Нели и нейна приятелка основават група във Фейсбук за безопасна красота, в която жени и мъже споделят опита си и си помагат със съвети.