Европа

Мощни бури, порои и силен вятър наводниха Гърция и Турция

От Euronews България Euronews България

Гърция и Турция в плен на лошото време с мощни бури, проливни дъждове и силен вятър, които причиняват серизни проблеми през последните 5 дни.

Щети са нанесени на цели региони в Гърция, които са наводнени, на места имаше градушка. Тежко засегната бе столицата Атина. Много магистрали са потопени, има повалени дървета и наводнени мазета. Някои части на града останаха без ток. Силният дъжд в голяма част от Гърция създава сериозни проблеми с придвижването.

Циклонът ще продължи до събота, прогнозират синоптиците. Гражданска защита предупреждава туристите в Гърция за особена бдителност тази нощ и утре в ранните часове поради прогноза за нова вълна от дъждове със силен вятър. На Халкидики, където вали дъжд пети ден, се наводни къмпинг. Магазини и заведения затвориха заради наводнение.

Три острова в Егейско море останаха дълго време без ток след пороен дъжд. В Пелопонес властите предупреждават да се пътува само при крайна необходимост. Хората да се движат далеч от реки.

Метеорологичната служба на Турция издаде предупреждение с жълт и оранжев код за опасност от проливни дъждове и наводнения в 11 окръга на страната, включително Истанбул. Порои, придружени от гръмотевични бури, се очакват около Мраморно море, Северозападна Турция.

В окръзите Истанбул и Одрин паднаха валежи до 50 л/кв.м и предизвикаха наводнения. Двама души, сред които едно дете, са били блокирани на пътя от прииждащите води в Есенюрт, но граждани са успели да ги спасят. Тежки наводнения имаше и в северозападните градове Бурса и Кютахия, където е в сила оранжев код за лошо време, а падналият дъжд може да достигна до 75 л/кв.м.

Синоптиците предупреждават за внезапни поройни дъждове, наводнения, гръмотевици, градушка, силни пориви на вятъра, смерчове. Проливен дъжд предизвика големи наводнения в град Измир, Западна Турция.