Политика

Евродепутатите Андрей Ковачев и Петър Витанов с коментар за бежанците, "Газпром" и изборите

От Euronews България Euronews България

Нарастващия миграционен натиск върху България, започването на преговори от служебния кабинет с "Газпром" за доставки на природен газ и предстоящите парламентарни избори на 2 октомври коментираха в ефира на Euronews Bulgaria евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев и Петър Витанов от БСП/ПЕС.

Войната в Украйна катализира миграционния натиск, смята еврудепутатът от левицата Петър Витанов. Той посочи, че затворените или блокирани пристанища от Украйна са довели до допълнително влошаване на икономическото състояние на страните от Северна Африка.

„Дали не сме подготвени или сме, ние виждаме че имаме 25% увеличен миграционен натиск в последната година – близо 60 000 опита от началото на годината за нелегално преминаване на границата. Всичко това води до необходимостта на допълнително засилване на граничния контрол, защото ние сме и външна граница на ЕС“, отбеляза Витанов.

Според Андрей Ковачев сътрудничеството с Турция е изключително важно, тъй като оттам идва основният наплив на мигранти.

„Когато беше правителството на Бойко Борисов там държахме абсолютно железни, много добри контакти със службите на Турция по отношение на това какъв натиск се очаква от Афганистан, Сирия“, коментира евродепутатът от ГЕРБ.

Той посочи, че изпълнителната власт на България моментално трябва да направи разчети от какво има нужда и с какво европейският бюджет и европейските институции могат да помогнат на България да предотврати нерегламентирано прекосаяване на европейската външна граница, каквато е българо-турската, включително чрез финансиране, допълнителен персонал от Frontex и др.

Относно газовите доставки от "Газпром" Ковачев подчерта, че ГЕРБ ясно и категорично са заявявали, че България трябва да се откъсне от "Газпром" и "Лукойл" и да търсим други алтернативни доставчици на енергийни източници.

По думите му служебното правителство се стреми да представи в публичното пространство чрез „най-различни агенти на влияние“, че руският енергиен гигант „Газпром“ е нужен на България, както въздухът и слънцето са нужни за всяко живо същество.

Аз съм ужасен от това, което чувам от различни видове „ескперти“, които искат да ни покажат, че без „Газпром“ ще загинем и замръзнем през зимата.

Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП

„Ние имаме добре изградена газова инфраструктура, имаме и реверсивни интерконектори с нашите съседи. Ние сме част от световния газов пазар и можем да осигурим нашите дългосрочни договори за доставки от други места“, изтъкна Ковачев.

Според него категорично България не трябва да започва преговори за дългосрочен договор с „Газпром“.

Евродепутатът от левицата Петър Витанов изрази мнението, че служебното правителство не би следвало да води преговори за дългосрочен договор с „Газпром“.

По отношение на краткосрочните газови доставки Витанов смята, че кабинетът не би трябвало да изключва нито един енергиен източник, включително и „Газпром“.

Ако спрем доставките от „Газпром“ ще станем ли по-големи евроатлантици? Не съм сигурен. Германците не са ги спрели, нито италианците. В крайна сметка газът все идва от Русия.

Петър Витанов, евродепутат от БСП/ПЕС

Ако цената на втечнен американски газ бъде дотирана от нашите западни партньори, България трябва да се възползва от тази възможност, допълни Витанов.

„Служебното правителство трябва да търси всички възможни източници на газ, включително и „Газпром“, но дългосрочен договор би следвало да включва следващо редовно правителство“, подчерта евродепутатът от БСП.

Според Ковачев всякакви анализи и коментари, особено отстрана на служебния кабинет, относно евентуален иск от „Газпром“ срещу България, работят срещу българския интерес.

„България може да се защити и по никакъв начин не трябва да се допусне това да плати тези неустойки на „Газпром“ в един потенциален арбитражен съд. Не смятам, че политици трябва да дават оценки. Това трябва да го направят адвокатите на българската страна“, заяви Ковачев.

„Защо правителството на Петков не свърши докрай това, което уж беше започнало с тези седем танкера? Това е много важен въпрос“, подчерта той и допълни, че ако си започнал дадена инициатива, трябва да я завършиш докрай.

Относно развитието на политическата ситуация в България след предстоящите избори на 2 октомври, Ковачев коментира, че ГЕРБ е протегнала ръка към всички партии, отстояващи българската евроатлантическа ориентация.

„България трябва да има стабилно правителство“, категоричен е той и добави, че отговорността за това е на другите политически играчи.

Петър Витанов коментира, че в БСП работят заедно и обединени за постигането на силен резултат на изборите на 2 октомври.

„БСП трябва да отскочи от това електорално дъно от миналата година и да заеме мястото, което ѝ се полага, за да бъде първостепенен политически играч, около който може да се формира политика. Не може да сме патерица в някакво управление“, убеден е той.

Целия разговор вижте във видеото.