Европа

Мехмед Юмер, журналист: Сирийците не виждат бъдеще в Турция и затова бягат в Европа

От Euronews България Euronews България

Интензивният мигрантски натиск през последните седмици не е в резултат на контролирано изпускане на бежанци от страна на Анкара, а по-скоро се дължи на факта, че бежанците не се чувстват добре в Турция и искат да избягат в Западна Европа.

Това заяви в ефира на Euronews Bulgaria журналистът Мехмед Юмер.

„В момента президентът Ердоган няма интерес от това нещо. Той в момента се опитва да се сдобри с всички свои съседи, т.е. в известен смисъл Турция отново се връща към политиката на нулеви проблеми със съседите, но това е условно казано“, коментира Юмер.

Той посочи, че в Турция сирийските бежанци бяха наречени с едно наименование, което не присъства в международните договори, а именно – „временни гости“.

По думите на журналиста сирийските бежанци в Турция са започнали да понасят много негативи в турското общество и една съществена част от тях вече не виждат перспектива в югоизточната ни съседка и искат да емигрират в Европа.

Той отбеляза, че няма как да се определи точният брой на сирийските бежанци в Турция, но подчерта, че те винаги са били използвани като коз срещу ЕС отстрана на президента Ердоган.

Комуникацията с турския държавен глава е трудна, смята Юмер. 

Според него една от причините бежанци да се опитват да минават през България са строгите ограничителни мерки в южната ни съседка Гърция.

Журналистът подчерта, че трафикът на мигранти е бизнес.

В много турски медии новината за катастрофата с автобуса с мигранти в Бургас е отекнала като драматичен инцидент.

Целия разговор вижте във видеото.