Euronews Primetime

Окръжният прокурор на Бургас за катастрофата: Умишлено деяние, апелирам за мощна обществена подкрепа

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Това, което ние обсъждаме и което всъщност е първоначалната квалификация, с която е започнало наказателното производство, е причиняване на смърт, умишлено, на две лица, в резултат на пътно-транспортното произшествие. Категорично, с оглед механизма на деянието, мястото, където то е осъществено, и с оглед съвкупната преценка на всички факти и обстоятелства по случая, за нас обуславят и то по несъмнен начин тезата, че се касае за умишлено деяние, а не за непредпазливо такова.“ Това каза в интервю за Euronews Bulgaria Георги Чинев, окръжен прокурор на Бургас, относно разследването на днешния тежък инцидент.

Апелирам към мощна обществена подкрепа с оглед създаване на абсолютна обществена нетърпимост към подобни деяния и с оглед засилване интегритета между правоохранителните органи за справяне с този проблем. Трябва да интензифицираме усилията си, съвместно с МВР, да ги направим още по-координирани, още по-организирани, още по-крути, ако искате, така щото решаването на този проблем да бъде постигнато веднъж завинаги“, призова той.

 

Мигрантският натиск, това е ноторно известен факт, в последните дни и месеци се увеличи, и то значително, и то в пъти. Не можем да очакваме намаляването му в бъдеще. Затова призовавам и апелирам към съвместни, организирани действия на институциите, с оглед пресичането на този проблем и в крайна сметка с оглед обезпечаване на обществения мир и здравето на хората, защото това е призванието ни като прокурори и изобщо като правоохранителен апарат.

Ето какво още сподели той:

 

 

Успешното решаване на този проблем, който е с национално значение, има национален отзвук, е доброто междуинституционално взаимодействие. Прокуратурата, без добро сътрудничество, без добра съвместна организация на работата с органите на МВР, не би могла да се справи. Но полагаме всички усилия, в рамките на нашите правомощия и компетентност, да реагираме адекватно. Какво имам предвид? Там, където законовите основания позволяват, действаме абсолютно безкомпромисно, включително чрез внасяне и искане на съответните постоянни мерки за неотклонение, каквато е мярката „задържане под стража“. Прокуратурата, в което уверявам българската общественост, има решимостта, отговорността и съзнанието, че трябва да се реагира (както го е правила и досега) круто, решително, за дефинитивното решаване на този проблем.

 

Можем да кажем на първо място, че това е една огромна човешка трагедия, за която отново си позволявам да изразя искрените си съчувствия в човешки план и съболезнования на близките и семействата на загиналите полицаи. Крехък е човешкият живот, още повече при такива нелепи, бих казал, обстоятелства. Заслужават дълбоко свеждане на глави тези момчета, които изпълнявайки служебния си дълг, са искали максимално безпрепятствено, с оглед охрана на живота и здравето на 47 души, между които жени и деца, да преустановят движението на автобуса, който целенасочено, умишлено, съзнателно, със скорост, която по първоначални данни превишава 80 км/ч, в сърцето на Бургас да се насочи към полицейския автомобил и да го буквално помете, влачейки го повече от 50 метра.



Разбира се, че законът е еднакъв за всички, но особеността, която в случая прилагаме, с оглед правомощията, които са изключителни на Окръжния прокурор в мое лице, възложено е разследването, с оглед фактическата и правна сложност на случая и изключителния обществен и медиен интерес, на екип от следователи от Окръжната следствена служба в Бургас, както и на екип от наблюдаващи прокурори, които прецизно, детайлно и в пълнота да изследват всички факти и обстоятелства около случая, с оглед ангажирането и реализирането на наказателна отговорност. Уверявам ви, че при задържането на извършителя на това деяние ще действаме максимално строго в рамките на закона, като ще поискаме постановяване и на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ и съответно други действия и мерки, които законът ни позволява.



Елена Танева, Euronews Bulgaria, Бургас