Европа

47% от ЕС в критично състояние: Невиждана суша в Европа от 500 години насам

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Европейската комисия предупреди, че реколтата тази година на Стария континент е застрашена заради невижданата суш. Според тях най-тежката от 500 години насам. Според Европейската обсерватория за сушата, 47% от територията е в критично състояние, а 17 на сто - в изключително критично състояние.

Невиждана суша измъчва Стария континент. Според Еврокомисията, тя е най-тежката от 5 века насам.


Езерото, разположено на швейцарско-френската граница, е пример за тежката суша в Европа. Малки зелени растения покриват дъното на някогашното езеро, което съществува от 12 000 години и е било дълбоко 18 метра, но сега е превърнато в малък поток, поради високите летни температури. 


Според ЕС земеделието ще бъде засегнато. В Брюксел със загриженост се анализират многобройните последици от изключително горещото и сухо лято.

 

В последния бюлетин за наблюдение на посевите се подчертава, че изключително горещото и сухо време в големи части на Европа продължават да намаляват значително прогнозите за добивите от летните култури. Според учените на Комисията времето ще остане по-топло и по-сухо от обичайното в Западното Средиземноморие до ноември. И преди сме го казвали, сегашната суша изглежда е най-лошата от поне 500 години насам.

Йоханес Барке, говорител на Европейската комисия

Сушата не само съсипва реколтата. Многобройни европейски градове и села, като например Ле Буше-Сен-Никол в Югоизточна Франция, имат проблеми с доставките на вода и разчитат на ежедневните доставки с цистерни.


В туристическия регион са засегнати хотелиерите.

 

Една сутрин изобщо нямаше вода. За гостите на хотела и бара ни използвахме бутилирана вода. Една сутрин нямаше течаща вода. Трябваше да използваме бутилирана вода за гостите на хотела и бара. Така те можеха да си измият зъбите, а ние да приготвим кафето.

Фабиен Рошеди, собственик на хотел

Според Европейската обсерватория за засушаването, почти две трети от територията на ЕС е в състояние на тревога за засушаване. 47% от територията е в критично състояние на суша, а 17% - в изключително критично състояние.


Ниското ниво на водата в езерата и реките води до сериозни екологични проблеми, най-вече до смъртност на рибите, и затруднява речния транспорт. За обитателите във водните пътища на Европа, това е въпрос на живот и смърт. Рибари спасяват риба, попаднала в капан във водоеми заради ниското ниво на водата в река Ийсел в Нидерландия, преди да е станало твърде късно.


И пожарите продължават да горят. Горещините през това лято счупиха рекорди в много страни и нанесоха щети на околната среда, бизнеса и в крайна сметка на човешкия живот.