Свят

Партизани поеха отговорност за атентата срещу Дугина

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Партизани от Националната републиканска армия са отговорни за атентата срещу Даря Дугина.

Това съобщи бившият руски депутат Иля Пономарьов, който твърди, че е бил упълномощен да прочете изявление на организацията. По думите му нападението "отваря нова страница в руската съпротива срещу путинизма". 

В ефира на опозиционната си телевизия мъжът прочете и част от предполагаем манифест на Националната републиканска армия, според който руският президент Владимир Путин е "узурпатор на властта и военен престъпник". Пономарьов е единственият депутат от Държавната дума, който гласува против анексирането на Крим през 2014 година.

Междувременно властите в Русия започнаха разследване на атентата. Според тях убийството близо до Москва е планирано и поръчково. 30-годишната жена е дъщеря на смятания за "философ на Путин" Александър Дугин. Разследващите твърдят, че в джипа, управляван от Дугина, е било поставено взривно устройство, чиято мощ се равнява на тази от експлозията на около 400 г тротил.

Политически анализатор и бивш създател на речите на Путин свързва атаката с войната в Украйна.

 

За пропагандния апарат това е акт на сплашване. Като цяло, за лоялния избирател това е символичен акт, който показва, че военните действия уверено се пренасят на територията на Русия, което означава, че вече не става дума за война, която се гледа само по телевизията. Това става в Русия. Бомбардират не само Крим, терористични атаки има и около Москва.

Абас Галямов, политически анализатор

От Киев вече отрекоха участие в атентата, след като от Москва заподозряха украинска следа и предупредиха, че ако това се докаже, трябва да се говори за политика на "държавен тероризъм", провеждана от Украйна.