Европа

Вучич: Сами ще защитим сръбското малцинство в Косово

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Проблемите за сърбите няма да спрат, затова нека да опитаме да намерим компромис до 1 септември. За това призова сръбският президент Александър Вучич, който се срещна с представители на сърбите, живеещи в Косово и Метохия.
Президентът на Сърбия обеща, че страната му сама ще предприеме действия за защита на сръбското малцинство в Косово, ако НАТО не иска да го направи. Александър Вучич се срещна с представители на сърбите от Косово и Метохия. Изявлението на президента идва след провала на политическите преговори между лидерите на Сърбия и Косово по-рано тази седмица с посредничеството на Европейския съюз в Брюксел.

 

Каквото и да се случи, нашето послание към хората в Косово и Метохия е, че няма да има бежански колони, ние ще защитим нашия народ от погроми и преследване. Ако НАТО не иска да го направи, ако силите на КФОР не искат да го направят, ние ще спасим народа си.

Александър Вучич, президент на Сърбия

Напрежението между Сърбия и Косово нарасна отново миналия месец, когато косовското правителство, ръководено от министър-председателя Албин Курти, обяви, че сръбските документи за самоличност и регистрационните табели на автомобилите вече няма да бъдат валидни на територията на Косово. Сърбия прилага същите мерки за косовските граждани, които преминават в Сърбия, от 10 години.
Сръбското малцинство в Косово реагира гневно на предложените промени, като блокира пътища, пусна сирени за въздушно нападение и стреля с пистолети във въздуха и по посока на косовските полицаи. Никой не беше ранен. Под очевиден натиск от страна на Запада Курти отложи прилагането на мярката с един месец до 1 септември, когато се очакват нови проблеми, ако дотогава не бъде постигнат компромис.

 

Ще пазим мира, ще се борим за мир, ще намерим още предложения за компромис. Ще направим всичко, което е по силите ни, за да запазим мира. Това е всичко, което можем да направим.

Александър Вучич, президент на Сърбия

Представителите на Прищина са поискали дискусия по общото споразумение от шест точки, сред които е прегледът на предишни споразумения.

След провала на преговорите, водени с посредничеството на ЕС, мироопазващите войски на НАТО в Косово бяха разположени на основните пътища в северната му част, като заявиха, че са готови да защитават свободата на движение на всички страни.

Сърбия, заедно със своите съюзници Русия и Китай, отказва да признае обявената през 2008 г. от Косово независимост. Водената от НАТО интервенция през 1999 г. сложи край на войната между сръбските сили и сепаратистите в Косово и спря кървавите репресии на Белград срещу косовското албанско мнозинство.