Политика

Вицепрезидентът почете на Петрова нива 119-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Jotovapniva Снимка: БГНЕС

Вицепрезидентът Илияна Йотова почете в местността Петрова нива заедно със стотици хора от цяла България 119-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание, предаде БГНЕС.

 

„От недрата на Странджа планина и днес чуваме зова за свобода и обединение на нашите братя към освободените оттатък Рила и Родопите. По тесните планински пътища още чуваме тъжните тракийски песни на нашите майки, взели най-скъпото, единствено децата си, за да потърсят спасение в Родината“, заяви в словото си Илияна Йотова.

 

Илинденци и преображенци се изправиха срещу кроежите на Великите сили и поробителя, не пожалиха нищо в стремежа към свобода и независимост“, изтъкна вицепрезидентът.

 

Илияна Йотова се обяви срещу опитите за изкривяване на българската история. „Всеки неверен факт е престъпление към следващите поколения и гавра с паметта на героите, които няма да позволим да бъдат разделяни. Героите принадлежат на българския народ, за когото дадоха най-свидното – живота си“, подчерта вицепрезидентът.

 

Йотова е убедена, че България не заслужава политици, които не знаят дългата и славна българска история. „Такива политици лесно предават националните интереси“, посочи тя.

 

Вицепрезидентът благодари на Съюза на тракийските дружества в България и председателя му Красимир Премянов за активната дейност. От своя страна Премянов изтъкна неизменната подкрепа на президентската институция за тракийската кауза. „Няма да спрем да настояваме за справедливост за тракийските бежанци – това е справедливост не само за техните семейства, а справедливост в името на историята“, отбеляза Илияна Йотова.