Euronews Уикенд

Христо Димитров за фестивала в Жеравна: Българите се учат да пазят традицията

От Милица Бонева Милица Бонева Продуцент

„Българите се учат да пазят традицията. В началото, през 2008 година, когато направихме този фестивал, на колене им се молих да облекат носиите и да дойдат тук. Беше изключително трудно, дето се вика, насила ги накарахме хората да идват. А сега не можем да ги удържим.“ Това каза в специално интервю за Euronews Bulgaria Христо Димитров, създател на Ансамбъл „Българе“ и основен организатор на фолклорния фестивал в Жеравна.

 

Националното облекло се превърна в предпочитано на много събития – сватби, тийм билдинги и т.н. Хората се запалват по това, защото е генетично заложено в тях и просто този фестивал го отключва. Не само този – и преди нас е имало фестивали, и под нашето въздействие се създадоха още. Това нещо е Възраждането – хората виждат един добър пример и те го следват. А защо идват на фестивала в Жеравна? Аз мисля, че това, което виждат тук, не могат да го видят на никое друго място – атмосферата, режисурата, концепцията, местността, усилията, които се полагат... Като се съчетаят всички тия неща, се получава едно преживяване, което не е сравнимо с нищо друго. И това ги кара да идват отново и отново и да водят хора. И затова тази година по всяка вероятност ще отчетем рекорден брой посетители.

Ето какво още сподели той.

 

За тазгодишното издание на фестивала:

Гостите видяха една невероятна атмосфера, защото тук наистина мястото е магнетично. Присъстваха на церемонията по официалното откриване на фестивала, клетвата на новите воеводи от Сдружение „Пазители на българщината“, приза „Апостол на българщината“ и тържествения концерт по случай откриването на фестивала, в който се включиха формацията „Тъпани и гайди“, певицата Петя Панева, моряците от Варна, актьорът Димитър Селенски в ролята на Паисий Хилендарски (тази година се навършват 300 години от рождението на Паисий и 260 години от написването на „История славянобългарска“). След това гледаха нестинарски игри и се забавляваха до около 5 сутринта с най-различни оркестри, музика, песни, танци от Родопите, Тракия, Македония, шоплука – просто беше нещо невероятно.

Музиката тук не спира, постоянно нещо се случва, и отделно има страшно много атракции и анимации.



За подготовката на събитието:

Подготовката на този фестивал коства нечовешки усилия. Казах на моя екип, че в Европа няма екип, който да може да направи това нещо. Правят се много хубави, мащабни събития и фестивали в целия свят. Но да отидеш на едно място, където няма ток, няма вода, няма никаква инфраструктура, и да го превърнеш в едно приказно място, където всеки да има достъп до всякакви удобства и на всички да им е комфортно, да се направи такава организация, при която всички са облечени с национални носии, да не говорят по телефона – това нещо е на практика непосилно за много хора. Ние обаче успяваме да го направим.



За мисията на фестивала в Жеравна:

Досега мисията ни беше една – да популяризираме и да съхраняваме българския фолклор, изкуство, да представяме красотата на нашите традиции, да караме хората да обичат националното облекло и т.н. Сега обаче от този фестивал мисията ни стана много по-голяма – започваме една мащабна кампания, която ще бъде организирана под формата на движение, и се надяваме да има начало и да няма край. Тя се нарича „Мисия Родина“ и смятаме, че с тази кампания ще привлечем всички българи да се включат в нея и да направят България най-прекрасната държава в света. Категорично вярвам в това, залагам името си и авторитета си, че ще го направим. Разбира се, това трябва да го направи цялото българско общество, но ние ще вложим изключителни усилия, ресурси, стратегии, всичко, което е необходимо, за да може да го реализираме в пълен мащаб. И всички ние, когато казваме, че сме българи, да се гордеем, че нашата страна е най-прекрасна. Обещавам ви, че ще го направим това нещо.



За сватбите на фестивала:

Тази година сватба не сме имали, последната сватба тук беше на холивудския актьор Бен Крос, но имахме предложение за женитба. Стартирахме и една много интересна идея – хората, които на фестивала вземат решение да имат деца през следващата година, да обявим децата за „Деца на Жеравна“, а техните родители за почетни гости. Ще имаме специално отношение към тях и ще следим израстването на тези деца. Има много голям интерес към тази идея. Отделно, появи се свещеник от Варна, отец Георги от варненския храм „Св. Прокопий“, който каза, че от варненския регион ще ги кръщават тези деца. Мисля, че кампанията ще набере интерес. Трябва да увеличаваме раждаемостта в България, това е най-големия ни проблем в момента.