Европа

Транспортът в Лондон обяви стачка

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Шофьорите на трамваи, метровлакове, автобуси и в железниците, както и пощенски служители протестират в Лондон.
Те настояват за по-високо заплащане и защита на работните места заради предложените от правителството съкращения. Закъснения на обществения транспорт и пълно спиране на някои линии затрудниха пътуванията в британската столица.
Цялата транспортна мрежа на Лондон е почти напълно парализирана, а трафикът ще остане нарушен през целия уикенд. В движение ще бъде едва един от пет влака, затова от държавната железница призова британците да пътуват само, ако е абсолютно наложително.

 

На хората в тази страна им писна от ниско заплащане, от десетилетия милиони не получават добро споразумение за заплащане. Така че служителите в публичния сектор – в здравеопазването, образованието, транспорта, търпят съкращения на заплатите и яростна инфлация.

Мик Линч, генерален секретар на транспортен профсъюз

В неделя докерите от „Феликстоу“ – най-голямото товарно пристанище в страната, започват стачка, която ще продължи 8 дни. Някои стачни действия бяха отменени след удовлетворени искания. Част от наземния персонал на "Бритиш еъруейз" се отказа от демонстрациите си след 13-процентно увеличение на орязани заради пандемията заплати.
Междувременно пилоти от нискотарифната авиокомпания "Изиджет" в Испания също излизат на протест за 3 дни. Това е втората от общо три стачки този месец с настояване за по-добри условия на труд.
В Румъния служители на националния авиопревозвач също готвят протест. Те уточняват, че в следващия вторник "нито един самолет на компанията няма да излети", тъй като тогава изтича срокът на започналите преговори за нов колективен трудов договор.