Политика

42 държави разрешиха да проведем избори на тяхна територия

От Георги Колев Георги Колев Редактор

От общо 61 държави България е получила разрешение от 42 да проведе избори на тяхната територия. Броят на секциите в чужбина в 734, 559 от тях са сигурни, 175 изискват съгласие от приемащата страна.

Това заяви заместник-председателят на ЦИК Цветозар Томов.

Повече от 24 часа е активна електронната форма за подаване на заявление за гласуване в чужбина. “Броят на подадените заявления засега е малко над 3000“, уточни той.

Росица Матева, заместник-председател на ЦИК даде информация за регистрацията на партиите и коалициите в България след като вчера мина крайният срок.

Регистрирали са се 24 партии и 7 коалиции. Тя посочи, че от тези, които са регистрирани, са върнати 2 коалиции и 1 партия като до края на деня предстои да се види дали ще има и още върнати или не. Тя посочи, че до края на деня ще завършат проверките на 4 партии и една коалиция. Матева обясни и кои ще са важните дати оттук нататък и посочи, че до 27 август могат да се правят промени в коалициите. До 30 август партии или коалиции могат да заявят, че искат да са заличени. До 30 август ще стане ясен окончателният брой на партиите и коалициите, а на 31 август ще бъде изтеглен и жребият за явяване на изборите”, добави тя.

Матева каза, че са изпратили до общините симулатора за гласуване с машини.

 

Говорителите на ЦИК обясниха дали ПП и ДБ могат да се явят заедно на изборите и как може да стане това

Само в състава на коалиция могат да се правят партии. Две коалиции не могат да се обединят”, посочи Матева. А Томов добави, че ДБ и ПП не могат да се обединят, но едната партия може да се впише в коалицията.

Матева добави, че за карантинираните нямат решение все още, след като го обсъдят със здравните власти ще вземат решение.