Политика

Нели Димитрова от "Системата ни убива": Никога не сме отстъпили от каузата си

От Euronews България Euronews България

Изчерпахме всички варианти за въздействие с протести, с натиск, с преговори, разговори – не се получава.

Това заяви е ефира на Euronews Bulgaria Нели Димитрова от Националната гражданска инициатива „Системата ни убива“ в отговор на въпроса, защо са решили да участват в предстоящите избори на 2 октомври.

Хората с увреждания са на първо място за гражданската инициатива „Системата ни убива“, както и други уязвими обществени групи като деца, отнети от родители, посочи Димитрова и уточни, че заедно с тях има и хора с други справедливи каузи.

„Разчитаме на това, че сме разпознаваеми, заради нашата кауза и начина, по който сме я борили. Ние никога не сме отстъпвали от нея и винаги сме действали, ако трябва и брутално, стига да не бъдат ощетени отново и отново хората с увреждания“, отбеляза Димитрова и подчерта, че винаги са били честни и с истината напред.

„В последната година се наложи три пъти да правим остри забележки и буквално да спрем бюджета, защото отново бяха забравили нашите хора“, коментира Димитрова отношението на новата власт спрямо каузата на „Системата ни убива“.

Тя посочи, че от инициативата са имали среща с бившия социален министър, на която той се е съгласил с техните предложения, но им казал, че „това е положението“ и че не можели да направят нищо, защото хората гласували за десни политики.

„Моят конкретен въпрос към него беше – Вие за какво сте министър тогава?“, каза Димитрова.

„Надяваме се на хората, които спряха да гласуват, защото надеждите им бяха убити многократно и в крайна сметка разбраха, че няма смисъл. На тях се надяваме, наистина“, посочи още тя.

„Ние сме най-дълго протестиращата организация против ГЕРБ. Те просто трябва да си отидат, защото политиката им е пагубна“, заяви Димитрова.

„Какво видяхме обаче в новите? Примерно една „Демократична България“ – ние виждаме страхотен диалог между Сачева и „експерта“ Елисавета Белобрадова, която буквално ни затръшна вратата. Това са хора с претенции, че са от протестите. Ние бяхме на протестите, спахме в палатките, помагахме на битите, носихме им вода, викахме лекарска помощ. Ние сме хората от протестите. А хора, които са си направили по една снимка и едно селфи, просто за нас не са протестиращи“, категорична е Димитрова.

Тя уточни, че от инициативата ще направят гражданска листа с надпартийни хора, с които се познават от протестите и които са отстоявали каузи през годините.

Партията, с чийто мандат от инициативата „Системата ни убива“ ще се явят на предстоящите избори, не е била досега в парламента.

Целия разговор вижте във видеото.