Европа

Смъртни присъда грози европейци, обвинени в Донецк, че са били наемници на Украйна

От Euronews България Euronews България

Съд в самопровъзгласилата се проруска "Донецка народна република" обвини петима европейци, че са наемници на Украйна. Ако бъдат осъдени, трима от тях могат да получат смъртна присъда. 

Петимата европейци, които бяха заловени край пристанището на Мариупол, са граждани на Швеция, Хърватия и Великобритания. И петимата пледираха невинни по обвиненията, че са наемници.

През юни двама британци и един мароканец, които бяха заловени от проруските сили в източна Украйна, получиха смъртни присъди по същото обвинение. Те обжалваха. 

Междувременно се разраства спорът дали да бъде забранено на руснаци с визи да посещават Европа. 

Украйна иска забрана - с тезата, че правото на пътуване не е цитирам “дадено от Бога”, когато правителство е решило да започне инвазия в друга държава. 

Въпросът беше повдигнат на среща на северните лидери в Осло. На нея присъства и германският канцлер Олаф Шолц, който се оказа на различно мнение от колегите си.

Това, което е важно за нас е, че трябва да разберем, че има и много хора, които бягат от Русия, защото не са съгласни с руския режим. Решенията ни не трябва да усложняват пътя им към свободата. 

Олаф Шолц, канцлер на Германия

Мнението на германския канцлер обаче не се споделя от финландския министър председател.

"Обикновените руснаци не започнаха войната, но в същото време трябва да осъзнаем, че те подкрепят войната. Мисля, че не е редно руските граждани да могат да пътуват, да влизат в Европа, в Шенгенското пространство, да бъдат туристи, да разглеждат забележителности, докато Русия убива хора в Украйна - това е погрешно", смята Сана Марин, министър-председател на Финландия.

В Украйна президентът Володимир Зеленски посрещна американския актьор Лийв Шрайбър и бившия футболист Андрий Шевченко.

Двамата са посланици на украинска платформа за набиране на средства. Зеленски започна проекта, за да централизира събирането на дарения в подкрепа на Украйна.