Политика

Ирена Тодорова, политолог: Не съм оптимист за редовен кабинет

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Политически сметки и възможни сценарии след седмите избори за три години и половина. На финалната права преди вота - анализ на политолога Ирена Тодорова. 

 

Ето какво сподели тя:

Не съм особено голям оптимист. Явно всички очакваме около ГЕРБ и ПП-ДБ да се завърти някакъв потенциален кабинет, но от дискусията, която те проведоха в ефир (на последния дебат днес – бел. ред.) не оставам особено обнадеждена, че ще могат да намерят някаква работеща формула за следващото управление на българската държава. Което ме прави притеснена и тревожна, че някъде през зимата ще имаме нови избори.

Ние всички спекулираме с темата „президентски избори в САЩ“. Но колкото и да спекулираме, вероятно там има някакво разковниче около Доналд Тръмп. Вероятно, ако имаме по-консервативно лидерство в света – каквото би следвало да се персонифицира през Тръмп – можем да търсим формула, която да е обърната в този порядък (дясно-консервативно управление), което може да мине през един диалог, една комуникация между ГЕРБ и „Възраждане“. Но от днешна гледна точка, ако проследим внимателно заявките на политическите партии, струва ми се, те отхвърлят подобна хипотеза. Самият Борисов твърди, че на този етап няма повод да разговаря с Костадин Костадинов.

Цялото интервю вижте във видеото.