Свят

Дронове, заплахи и експлозии: Защо напрежението на Корейския полуостров се покачва?

От Николай Грозданов Николай Грозданов Международен редактор

Северна Корея взриви пътните и железопътни връзки с Южна Корея и допълнително укрепи граничните зони на своята страна. Режимът в Пхенян вече инсталира мини и бариери по границата. Ответната реакция на Южна Корея беше да увеличи наблюдението и бойната готовност. Южнокорейски политически анализатор смята, че „основен приоритет“ на лидера на Северна Корея Ким Чен Ун е да предотврати влиянието на южнокорейската култура върху младите хора в Северна Корея.

В момента младите хора в Северна Корея изпитват копнеж по Южна Корея поради влиянието на южнокорейските сериали и к-попа. Широко известен факт е, че основният приоритет на Ким Чен Ун е да се отърве от това влияние. Взривяването на междукорейските пътища е начин да покаже неговата твърдата решимост да прекъсне връзките меджу двете страни.

Чонг Сон-Чанг, експерт по Северна Корея в института "Седжонг"

Конфронтацията между двете страни ескалира, след като Северна Корея обвини Южна в изпращане на дронове над столицата Пхенян, които са разпръснали голямо количество анти-севернокорейски листовки, което Пхенян нарече политическа и военна провокация.

Ако севернокорейските военни се опитат да свалят балоните или дроновете, техните снаряди може да паднат на южнокорейска територия. В такъв случай Южна Корея ще трябва да отговори. Това може неволно да доведе до пълномащабна война, тъй като и двете страни обещават да отговорят със смазваща демонстрация на сила.

Чонг Сон-Чанг, експерт по Северна Корея в института "Седжонг"

На практика, Двете Кореи все още са в състояние на война, тъй като конфликтът от 1950-1953 г. завършва с примирие, а не с мирен договор. Междудържавните връзки, които сега бяха разрушени, бяха изградени по време на периоди на сближение, включително след срещата на върха през 2018 г., когато лидерите на двете страни обявиха нова ера на мир.