Добро Утро, Европа

Летните почивки поскъпнаха с 50-60%

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Димитър Балтов Димитър Балтов, обединение "Бъдеще за туризма"

След два тежки туристически сезона заради ограниченията, свързани с Ковид-19, какво да очакваме това лято. Разговор с Димитър Балтов, зам. председател на УС на обединение „Бъдеще за туризма“.

 

През пролетта наблюдаваме, че българите започват да се завръщат към коронните дестинации. Това до голяма степен се случи, защото мерките в голяма част от Европа се разхлабиха, а на доста места вече се пътува без никакви ограничения. Към момента най-популярните дестинации за Италия, Франция, Испания и по-близките – Чехия и Австрия. Дори има интерес и към Англия, която остана малко на заден план заради Брекзит.

За лятото Гърция е топ дестинация, но се търсят още Италия и Испания. Португалия също е сред търсените дестинации, както и Турция.

Цените се вдигат чувствително освен заради инфлацията и заради шоковото повишаване на търсенето, а предлагането е по-малко от преди. При големите дестинации като Париж, Прага и др. повишаването на цените на хотелите е между 70 и 90%, а за летните почивки то е около 50-60%.