Цвят

Галерия в Лондон показва творби на артисти от ново поколение

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Картина от D.O.U.G. Това не е истински художник, а машина, създадена от живеещата във Великобритания художничка Сугуен Чун.

Програмирала е тази система, за да може да рисува заедно с нея. С годините изкуственият интелект се е научил безпогрешно да следва движенията с четката на Сугуен.

Нищо от това не би било възможно без новите технологии. Чун дори е обявена от списание "Тайм" за една от най-влиятелните личности в сферата на изкуствения интелект.

Работата на художничката не може да бъде отделена от роботизирана ръка, която нанася щрихи и мазки върху платното.

Сугуен успя да направи нещо много впечатляващо – присъедини роботите към своята работа. Те работят заедно. Това е екипна работа. Нито машините работят без нея, нито тя работи без тях. Трябваха й повече от 10 години изследвания, за да научи роботизираните ръце да следват нейните мозъчни вълни, нейните идеи.

Симонида Павичевич – съосновател и куратор на галерия HOFA 

Симбиозата между човек и машина е част от нова изложба в галерия HOFA в Лондон. Нарича се "Пространства" и показва творби на дигитални художници.

Като NFT изображения с данни, базирани на метеорологични модели от Азамония – дело на Рефик Анадол и племето Яванава.

Оказва се, че дори дигиталното изкуство може да бъде колекционирано.

Как да колекционираме дигитално изкуство – това беше голямото предизвикателство досега. Как да го притежаваме в дома си? С изложбата се фокусираме върху този въпрос. Да повишим осведомеността за този нов носител, да покажем, че той може да бъде колекциониран както физически, така и дигитално. Много творби, изложени тук, имат и физически аналог.

Елио Д'Анна, изпълнителен директор на галерия HOFA 

Дигиталното изкуство е в началните етапи на своето развитие, но перспективите са обещаващи. При ръст на криптовалутите, които се използват за закупуване на такива произведения, то също ще върви нагоре и ще генерира големи печалби.

Изкуствоведите се питат дали изкуственият интелект може да замени човека в сферата на изкуството. Но всеки творчески процес е съпътстван от грешки и повторения, а тези интелигентни системи могат да помогнат на художниците да се усъвършенстват.

За съмняващите се ценители на изкуството, винаги ще има физически картини, скулптури и пластики.