Добро Утро, Европа

Кристалина Георгиева: Войната спъва световното развитие

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Кристалина Георгиева Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ

 

Инвазията в Украйна е сред основните пречки за световното развитие.

Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. По думите ѝ тя ще се отрази върху енергийна сигурност.

От Международния валутен фонд предупредиха, че светът ще бъде различен след войната в Украйна. Конфликтът разсели милиони. А санкциите срещу Русия бяха без прецедент.

 

На първо място, ще има въздействие върху облика на енергийното бъдеще и изграждането на енергийна сигурност за нашите икономики и хората. На второ, ще се отрази на нагласата на държавите към техните резерви и собственото им положение. Трето – притеснена съм, че ще има повече неразбирателства на световно ниво.

Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ

Фондът отпусна над 1,3 млрд. евро спешно финансиране за Украйна, но дългосрочно страната се нуждае от повече подкрепа за възстановяване и избягване на хиперинфлация. Цените по света нарастват заради пандемията и проблемите с доставките заради войната. Това оказва влияние върху прогнозите за растеж.

 

През октомври прогнозирахме 4,9% глобален ръст. Осъзнахме, че трябва да намалим тази стойност до 4,6%, а после и до 3,6, така че виждате нашите прогнози за растеж спрямо постигнатото през 2021 г. - от 6,1% на 3,6. Икономиката не се е възстановила напълно.

Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ

Според директорката на Международния валутен фонд войната е сред основните пречки за световното развитие.