Политика

„Продължаваме промяната“ ще обжалват назначенията в районните избирателни комисии

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Всички 31 районни избирателни комисии вече са назначени от ЦИК и от утре започват работа.

До 17:30 ч. на 30 ти август в районните комисии ще се регистрират партийните листи с кандидатите за депутати, предаде БНР

"Продължаваме Промяната" ще обжалва масовия отказ на Централната избирателна комисия да избере представители на партията за председатели или секретари в районните комисии. След днешното заседание стана ясно, че ЦИК е решила да избере представители на ГЕРБ и ДПС на ръководните длъжности за председател, заместник-председател и секретар на РИК, съобщиха от пресцентъра на партията.

Според "Продължаваме промяната" ЦИК фаворизира ГЕРБ и ДПС в регионалните комисии и това поражда въпроси за обективността на комисията

„От “Продължаваме Промяната” ще се възползваме от правото си и ще подадем възражение срещу необяснимите решения на избирателната комисия. Считаме, че българските граждани се нуждаят от представителство в изборните комисии, което отговаря на реалната електорална картина. Фаворизирането на ГЕРБ и ДПС в регионалните комисии поражда въпроси за обективността и институционалната отговорност на ЦИК пред обществото“, се казва в съобщението.

Кандидат за народен представител може да бъде предложен само от една партия или коалиция, най-много в два изборни района.

Междувременно до 17 часа на 17-ти август тече срокът за регистрация в ЦИК на партиите и коалициите, а документи се приемат и през почивните дни.