Общество

Здравният министър: По-кратка карантина за ваксинирани

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Подготовката на здравната системата, ако се наложи в следващите месеци да посрещнем нова Ковид вълна, е основен приоритет.

Това каза служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев на пресконференция за представяне на екипа и приоритетите си, предаде БГНЕС.

Безплатните антигенни текстове вече са отпуснати, съобщи Меджидиев. „Още следващата седмица ще бъдат отпуснати допълнителни средства и за защитно облекло и за тестове, както и да се подсигури заплащането на хората, които осъществяват ваксинация. Средствата ще бъдат отпуснати със задна дата“, каза още служебният здравен министър.

Друга цел на здравните власти е ваксинираните да получат по-кратък период на изолация. Според министъра проблемът е, че нивото на ваксинация срещу COVID-19 в страната е много ниско. Идеята му е у нас на петия или на седмия ден да се прави тестване с антигенен тест и ако той е отрицателен, да се прибегне до освобождаване от карантина. Министърът уточни, че във вторник ще се събере експертен съвет, на който ще се реши този въпрос.

Първата задача, която Меджидиев си поставя извън Ковид обстановката, е механизмът за остойностяване на лекарския и сестрински труд.

 

Заплащането в здравеопазването е много ниско и категорично трябва да се направят механизми, с които то да бъде остойностено както трябва

Всяка една клинична пътека е остойностена както трябва, единственото, което липсва там е заплащането на лекарския и сестринския труд, даде за пример Меджидиев.

Друга точка в дневния ред на служебния министър е по посока на превенция и профилактика на детското здравеопазване.

В същото време продължава работата по проектите, които влизат в Плана за възстановяване, допълни министърът.

Служебният министър представи и екипа си, в който влизат д-р Тома Томов, д-р Лидия Чорбанова, д-р Александър Златанов. Политически съветник ще е доц. Бакал Иванов.

Служебният министър съобщи, че вчера е избран нов Надзорен съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), който ще се ръководи от д-р Златанов.

Още в понеделник се свиква първия Надзор, който да приеме анекса за допълнителни средства на лечебните заведения, заключи Меджидиев.