Икономика

Християн Петков, Job Tiger: Искате високи доходи – ориентирайте се към професии с потенциал

От Euronews България Euronews България

Определено т.нар. бързи и лесни пари са фактор за заетостта на младите хора, но не само в България, а по целия свят.

Това коментира в студиото на Euronews PrimeTime оперативният мениджър в Job Tiger Християн Петков.

„В момента живеем във времената на социални медии и платформи, които ежедневно ни сервират огромно количество информация. Всички ние сме попадали вероятно на информации от типа „как да изкарате 5-цифрена сума за два дни или“. Естествено, младото поколение е това, което е най-податливо на подобен тип убеждения“, посочи експертът в сферата.

По неговите думи бизнесът и работодателите водят кампании да убедят младите, а и не само млади хора, колко хубаво е да се работи и колко удовлетворени биха се чувствали, ако имат нормален професионален живот.

„От години пазарът на труда изпитва недостиг на квалифицирани кадри. Доста време това бяха определени сектори. Например секторът „производство“. В последните години забелязваме недостиг и на средноквалифицирани и нискоквалифицирани кадри“, каза още Петков и допълни, че част от причината е в липсата на желание за ангажиране с постоянна работа.

Той изтъкна, че когато един работодател е опитал всичко друго, за да привлече или задържи своите служители, рано или късно се стига до стимула с повишаване на възнаграждението.

Голяма част от работодателите във всички сектори, с които сме разговаряли, са изявили своето желание и са го реализирали да увеличат възнагражденията на своите служители с между 10 и 15%, за да могат техните стандарти да срещнат нивата на официално декларираната инфлация.

Според него тези, които се стремят към високи доходи, би следвало да се ориентират към професии и бизнес с потенциал за осигуряване на подобни възнаграждения.

„Ако ние очакваме някакво високо възнаграждение за определена професия, но никъде в страната няма длъжност в тази област, която да предлага подобно възнаграждение, то тогава ние ще си останем само с изискванията“, предупреди той.

Според Петков дори безработицата да отбележи ръст, тя няма да се увеличи значително.

„Възможно е да се намали предложенията на пазара. За месец юли например имаме лек спад на обявите за работа във водещите сайтове, което обаче е напълно нормално за този сезон“, посочи експертът в областта.

Последното тримесечие ще бъде ключово, смята Петков и подчерта, че засега не разполагат с данни за планирани съкращения отстрана на работодателите.

Целия разговор вижте във видеото.