Общество

Падат маските в столичните магазини от четвъртък

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Maski Снимка: БГНЕС

Облекчават част от противоепидемичните мерки в София.

От четвъртък (11 август) защитна маска за лице ще трябва да бъде носена, само когато гражданите се намират в лечебни заведенияаптекиоптики, специализирани институции за предоставяне на социални услуги и в социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Маски ще се изискват и при използването на градския транспорт и престоя на съответните спирки/станции, които се намират на закрито. Изключение от изискването за носене на защитна маска се допуска за деца до 6-годишна възраст. Такава заповед подписа днес (9 август) министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.
С издаването на заповедта се цели уеднаквяване на противоепидемичните мерки в страната, с оглед етапа на разпространение на Ковид-19 към момента.
Заповедта ще бъде в сила до 18 август, включително.
В нея е посочено още, че работодателите и органите по назначаване организират провеждането на противоепидемични мерки в работните помещения, в т.ч. редовно проветряване и дезинфекция; недопускане на лица с прояви на остри респираторни болести до работните помещения и инструктаж за правилна хигиена.
При възможност работата може да бъде организирана и в дистанционна форма или при работно време с променливи граници.
В детските ясли и детските градини трябва да се провежда засилен сутрешен филтър за недопускане на деца с клинични симптоми на Ковид-19 и други заразни болести.
Ежедневен филтър е задължителен и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни с цел недопускането на потребители и персонал със симптоми на Ковид-19.