Общество

Шеф на кабинета на Рашков осъди Борисов за 5000 лв.

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Borisov Preskonferencia Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е осъден да плати 5000 лв. обезщетение на бившия началник на кабинета на бившия вътрешен министър Бойко Рашков – Елена Фичерова.

Това показва справка в регистрите на Софийския районен съд. 

Фичерова е завела дело за 10 000 лв., заради думите на Борисов на пресконференция от 3 юни м.г.,„...вчера си е подала оставката. Кога? Когато вече всичко, което я е интересувало в МВР и службите, го е взела, за да информира този, който я е пратил там. Нямаше друго обяснение. Аз нямам друго обяснение", е казал Борисов. Той не я е назовал по име, но не е оставил съмнение за кого се отнася с думите „началника на кабинета на министъра на вътрешните работи“.

 

Elena Ficherova Елена Фичерова. Снимка: МВР

Ищцата твърди, че изреченото е невярно и цели дискредитирането й в обществото като се създава внушение, че не е назначена поради лични и професионални качества, а за да изнесе и предостави информация за МВР и службите на „този,който я е изпратил там“. В исковата молба се поддържа, че са засегнати името, честта и достойнството на ищцата, името й е опозорено, с което са засегнати личният и професионален авторитет на ищцата Фичерова. Ищцата сочи, че е изпитала притеснение за себе си, за близките си, защото са изложени твърдения, че е извършила престъпление, каквото би било предаването на класифицирана информация.

 

Борисов отговаря, че в изявлението му Фичерова нито била посочена, нито била визирана, затова не са засегнати честта и доброто й име.

Според него тя интерпретира по свой начин твърденията му и че след като е заемала длъжност в институция, следва да бъде подготвена да понася критика, като не е допустимо ограничаване свободата на словото.

СРС приема съдебно-психологична експертиза, от която се установява, че изявлението на Борисов, че изнася информация е било стресово събитие за Фичерова, при което тя имала адаптационно разстройство – тревожност, безпокойство, чувство за невъзможност за справяне със ситуацията, за планиране на бъдещето, в някаква степен нарушава и извършването на рутинни ежедневни дейности, се обяснява в съдебното решение.

 

Съдът не е съгласен с Борисов, че не може да се докаже кой е адресат на изявлението му

Той не просто говори за началника на кабинета, а изрично посочва, че предишния ден си е подала оставката. Това по категоричен и недвусмислен начин доказва, че говори за Фичерова.

Решението на районния съд не е окончателно и може да се атакува пред горната инстанция.

Фичерова подава оставка дни, след като заема поста в МВР. Пресцентърът на ведомството обясни, че решението й е мотивирано от желанието да не причинява негативи за политическия кабинет.

Фичерова е била кандидат за депутат от партията на Васил Божков "Българско лято", но по-късно по нейна воля е заличена от листата

В началото на 2020 г. Фичерова е била дисциплинарно уволнена от КПКОНПИ. В позиция комисията твърди, че причината е конфликт на интереси, защото е участвала в процедура по собственото си назначаване като директор в дирекция. През май 2018 г. е разпоредено извършването на подбор между служители с ръководни длъжности за заемане на длъжността „директор на дирекция „Координация, съгласуване и взаимодействие“. Явяват се трима, сред тях и Фичерова. Назначена е и заплатата й е повишена.