Общество

Гари Каспаров пред Euronews: Изходът от войната ще определи бъдещето за десетилетия

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Gari Kasparov Гари Каспаров

Световният шампион по шахмат Гари Каспаров е убеден, че изходът от войната в Украйна ще определи бъдещето за десетилетия напред. В ексклузивно интервю за Euronews Румъния Каспаров казва, че се намираме в повратен момент от историята и че никой не е приемал Хитлер на сериозно през 1925 г., когато нацисткият диктатор публикува книгата си Mein Kampf.

Вижте интервюто на Алида Мокану, Euronews Румъния, с Гари Каспаров:

 

Смятате ли, че човечеството е разбрало нещо от миналото, защото това, което се случва в момента, е като да се повтаря историята. Очаквахме ли да видим това, което Путин прави в момента? Знаехме ли, че това ще се случи един ден? 

Знаех, да. Защото четях книги. Исторически книги. И слушах Путин. Знаех, че диктаторите винаги лъжат за това, което са направили. Но много често те са открити и много откровени по отношение на това, което смятат да направят. Хитлер пише Mein Kampf през 1924 г. и го публикува през 1925 г. Никой не го е взел на сериозно. Путин много пъти е говорил за това, че разпадането на Съветския съюз е голямата геополитическа катастрофа на XX век.

Путин не говореше за такива неща като бивш агент на КГБ. Неговите разговори и символичните му действия като възстановяването на съветския химн за мен бяха ясни индикации за това, което е в ума му, ако му се отдаде възможност. Имало е много диктатори с мрачни идеи, които не са могли да успеят. Но когато чуеш това, трябва да действаш. А при всички престъпления, които Путин извърши, не можеш да не го обвиняваш, че е потаен. Той е излагал плановете си. И сте прави, че човешката природа се променя много бавно. Разполагаме с чудесни технологии, но технологията е агностична. Изкуственият интелект не е нито добър, нито лош. Но хората все още имат монопол за злото. И мисля, че е време да признаем, че злото съществува. Злото не умира. Можете да очаквате, че злото ще бъде погребано под отломките, зад стени за известно време. Но в момента, в който загубим бдителността си, в който станем самодоволни, то покълва.

Вярвам, че доброто ще надделее. Въпросът не е в изхода на тази битка, а в цената, която ще платим. И за съжаление всяко забавяне на отговора на злото, всяко забавяне на спирането на диктатора ни кара да плащаме много по-висока цена. Ето защо достигаме до момент, в който трябва да осигурим всеки инструмент, всяко оръжие, всеки ресурс. Украйна трябва да спечели войната. За да бъде цяла и свободна. Защото те се борят за всички нас.

И изходът от тази война ще определи бъдещето не за години, а за десетилетия. Защото имате повратни точки, казано в исторически план. Имате повратни точки в историята, които решават накъде ще тръгнат нещата. И сега сме в този момент. Аз съм по-уверен, отколкото преди свободният свят да осъзнае опасността. За съжаление цената, която се плаща в Украйна, с украинска кръв, и тя е наистина много висока. И е трагично и болезнено да се мисли, че това можеше да бъде избегнато. Избегнато, ако ние, свободният свят, бяхме по-решителни, по-категорични в действията си срещу злото.

Но ние сме тук и трябва да направим всичко, за да изкореним това зло. Добре. Един ден то ще се върне, но ние трябва да изкореним злото сега и да се уверим, че войната няма да приключи с някакво мирно споразумение със злото. Това е война, която може да завърши с наша победа, с победа на Украйна или на Путин.

 

И мисля, че украинската победа трябва да се опише просто в три точки.

Украйна да бъде напълно освободена, включително Крим. Да бъдат изплатени пълни репарации, като става дума за стотици милиарди долари за разрушената страна. И военнопрестъпниците, много важно! Военнопрестъпниците да бъдат изправени пред съда. Едва тогава можем да очакваме относително спокойствие, временен мир и да започнем да се прегрупираме и да възстановяваме нашия свят и да създаваме нова инфраструктура за сигурност, докато следващото поколение не забрави уроците и не повтори грешките ни.