Добро Утро, Европа

24% положителни проби за Ковид-19

От Георги Колев Георги Колев Редактор

411 са новозаразените с коронавирус у нас за денонощието. Направени са 1708 теста, което означава, че около 24% от пробите са положителни.

Новопостъпили в болници са 27 заразени, а в интензивни отделения се лекуват 47 пациенти от общо 1098 хоспитализирани. Четирима души са починали, а отчетените като излекувани са 282. За последните 24 часа поставени 38 дози ваксини.

Най-много новорегистрирани случаи на заразяване с Ковид-19 за последното денонощие в България има в София-град – 106

Това показват данните на единния информационен портал. В област Варна новорегистрираните случаи на инфекцията са 41, Бургас – 33, Стара Загора – 32, Благоевград – 22, сочат още данните от портала. В областите Видин и Монтана няма нито един новорегистриран случай на коронавирусната инфекция. В областите Кюстендил, Ямбол и Търговище има по един новоотрикт случай. Заболеваемостта в страната от коронавирусната инфекция към 8 август т.г. на 14-дневна база е 325 на сто хиляди души население.

На двуседмична база най-висока заболеваемост от Ковид-19 се отчита в областите Силистра – 484 на сто хиляди души население

София-град – 431 на сто хиляди, Кюстендил – 398 на сто хиляди, Стара Загора – 389 на сто хиляди, Бургас – 377 на сто хиляди, Варна – 376 на сто хиляди. 

Според картата за епидемичната обстановка вече само областите София-град и Силистра са в Етап 2 (жълто). Останалите области в страната са в Етап 1 (зелено). Нивото на всеки от етапите се определя на база математически модел, изчисляващ заболеваемостта на двуседмична база и заетостта на болничните легла за интензивно и неинтензивно лечение на пациенти, заразени с инфекцията.