Политика

Демерджиев: ГКПП “Капитан Андреево” функционира нормално

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Dem2 Снимка: БГНЕС

След 4 дни, в които служителите от Агенцията по безопасност храните не бяха допускани да обработват товари на граничен пункт "Капитан Андреево", инспекторите вече безпрепятствено ходат на работа. Това обяви на спешното си посещение на контролния пункт служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. До визитата се стигна след напрежение, възникнало между частната фирма "Евролаб" и служителите на Агенцията, довело до километрични задръствания на границата. Наложи се и намесата на жандармерия. 

 

Всяка от страните обвинява другата в различни противоправни действия, включително присъствие на многобройни лица от частно дружество, които респектират с присъствието си, заплашват физически служителите на БАБХ – това са част от сигналите.

Иван Демерджиев, служебен министър на вътрешните работи

В събота стана ясно, че държавната агенция ще поеме товаро-разтоварната дейност и фитосанитарния контрол на пункта. Съдът обаче се произнесе в полза на "Евролаб" и те отказват да се съобразят с новата ситуация. 

 

Тази заповед вече е факт, очаквахме, че фирмата ще се съобрази с нея, но, за съжаление, едно денонощие имаше несъобразяване със заповедта, докато Жандармерията не помогна на служителите на БАБХ да поемат тези дейности. Очакваме, че ще има продължение в съдебните дейности. Съгласно тази заповед до крайното решение на въпроса товарно-разтоварните дейности ще се извършват от БАБХ.

проф. Христо Даскалов, председател на БАБХ

А заради напрежението на границата стотици камиони с храни бяха блокирани на пункта, като част от тях все още са там.

 

До момента са преминали 511 камиона - 211 са били транзит за трети страни и 296 са подлежали на контрол, взети са проби, работят се.

Крум Неделков, служебен зам.-министър на земеделието

Доскорошните управляващи от “Продължаваме промяната“ също излязоха с позиция по казуса.

“Kраят на частния монопол на “Капитан Андреево” доближава България с още една стъпка към Шенген - приоритет на кабинета “Петков”. На финала на процеса сме, като предстоят последни проверки. Очакваме положителен резултат до края на година и приемане на България в Шенген!”

 

Жандармерията остава на пункта, за да поддържа обществения ред.