Euronews Уикенд

Виртуална реалност: Религиозните пътувания по света по-лесни от всякога

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Религиозните поклонения вече могат да се случат по-лесно от всякога – с помощта на виртуалната реалност.

От обиколка на свещения град Йерусалим и джамията Ал-Акса до поклонение на Стената на Плача, или Кааба в Мека. Вярващи и пътешественици от целия свят могат да предприемат духовни пътувания с помощта на виртуалната реалност до някои от най-свещените места на Земята.

Религиозните компютърни приключения са сред многото развиващи се сфери в завладяващия виртуален свят, известен като Метавселена.

 

Вярваме, че виртуалната реалност е, така да се каже, новият интернет. Тя е новият начин хората не да гледат пасивно екрана и само да кликат върху снимки и видеоклипове, а действително да се телепортират. Така хората усещат един вид телеколективизъм или телеприсъствие. Те могат да пътуват, да изследват и да се докоснат до различни ритуали, култура и архитектура. Да усетят света, без да е необходимо да харчат купища пари!

Нимрод Шанит, филмов продуцент

През 2015 Шанит започва да изгражда "Свещеният град" - незабравимо преживяване във виртуалната реалност, което позволява на хората да посетят най-светите места в Йерусалим. Чрез метавселената виртуалните поклонници вече могат да участват в церемонията по посрещането на "Благодатния огън" на Божи гроб, заедно с православните духовници, които го чакат в Църквата. Могат и също и като на живо да пъхнат бележка с молитва в пукнатина на Стената на плача или дори да следват стъпките на хиляди вярващи по време на Рамадан в джамията Ал-Акса.

Подобно на Шанит, през 2015 Ехаб Фарес, започва работата по виртуално приложение, което позволява на вярващите да отидат на поклонение и да разгледат някои от най-свещените места за мюсюлманите, включително Мека.

 

Има младо поколение, което е залепено за мобилния телефон. Исках да достигна до тях и да ги запозная с исляма с помощта на модерните технологии.

Ехаб Фарес, създател на мобилни приложения

Проектите за виртуална реалност, базирани на вярата, навлизат и в академичните среди. Тази пролет в Университета в Маями студентите си сложиха специални очила за виртуална реалност, за да гледат още по екзотични ритуали на 360 градуса. От хаитянска вуду церемония, през хиндуистки погребален ритуал, до християнско кръщене. Това се случва в рамките на курс, наречен "Религия и свещени места в ерата на виртуалната реалност и изкуствения интелект".