България

Милен Керемедчиев: Решението на Русия за българските дипломати е мека мярка

От Euronews България Euronews България

Мярката е мека, но отзвукът е силен и изцяло насочен към вътрешнополитическата ситуация в страната ни.

Това мнение изрази пред Euronews България бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев във връзка с решението на Москва да изгони 14 български дипломати.

По думите му забавянето на реципрочната мярка и начинът, по който тя е обявена, е пряка намеса в предизборната ситуация у нас.

Според Керемедчиев с изявленията на руското МВнР се внася клин между бившите управляващи и българските граждани. Тоест, с две думи – внимавайте как ще гласувате на следващите избори.

„За разлика от България, която не само изгони дипломатите, но намали и общия числен състав на дипломатическата мисия в България, както и закри руското консулство в Русе, то Русия не направи това. Бройката на дипломатическо присъствие на България не се намалява. Тези 14 души могат да бъдат заменени с други 14 дипломата, които да бъдат приети от руската страна“, каза бившият зам.-външен министър.

Той отбеляза също, че на българските дипломати им е даден срок да напуснат страната до 120 часа, което е повече от обичайната дипломатическа практика.

Според Керемедчиев Москва се стреми да затопли отношенията си с управляващите в България и припомни изказванията на посланик Митрофанова за евентуално възобновяване на газовите доставки от „Газпром“.

„Това изцяло влиза в цялостната стратегия на Русия да има колкото може повече проруски партии в Народното събрание“, посочи бившият зам.-външен министър.

Във връзка със срещата между турският президент Ердоган и руския държавен глава Владимир Путин в Сочи, Керемедчиев коментира, че Турция успява да лавира много умело между НАТО и Русия.

По думите му Анкара е засвидетелства лоялност към НАТО, затваряйки Босфора за руски военни кораби в началото на войната и подпомагайки Украйна с турски дронове, но същевременно не е наложила санкции срещу Русия и не е в списъка на неприятелски държави на Москва.

Според Керемедчиев Турция ще се опита да изтъргува отношенията си с Русия за разширяване на военните действия в Сирия.

Целия разговор вижте във видеото.