Политика

Правителството уволни Румен Спецов и назначи нов шеф на НАП

От Euronews България Euronews България

Служебното правителство освободи Румен Спецов от длъжността изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП) "по съображения, свързани с неизпълнение на задължения по Закона за Националната агенция за приходите", съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

В прессъобщението на кабинета се посочва, че Спецов е подавал разнопосочни данни относно прогнозните и очаквани данъчни приходи за 2022 г.

"До края на месец март 2022 г. се подава информация от НАП за очаквано значително неизпълнение на приходите спрямо разчетените по Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. данъчни приходи. След приемането на актуализирания Закон за държавния бюджет на Република България за 2022 г. и независимо от промените, настъпили при гласуването на закона, е подадена информация за очаквано преизпълнение. Отклоненията в прогнозирането на приходите както при планирането, така и при очакваното изпълнение, създава риск за планирането и изпълнението на разходната част на бюджета и финансирането на държавните политики", стои в прессъобщението на МС.

Освен това, според правителството съществува и допълнителен риск, който не се отчита в прогнозите на НАП, който е свързан със задълженията на държавно дружество към бюджета.

"Към 31 юли 2022 г. просрочените задължения на дружеството към НАП са в особено големи размери. Продължаващи проблеми с плащанията на дружеството на дължимото ДДС до края на годината биха представлявали допълнителен риск за изпълнението на приходите, администрирани от НАП", се казва още в прессъобщението.

По-късно Спецов коментира пред медии, че смяната му е политическа и нямала общо с работата му.

Кой е новият шеф на НАП

За ръководител на Агенцията е назначен Борис Михайлов

Той е роден през 1959 г. в София. Има завършени две магистратури - по икономика в УНСС и по право. Преминал е курс по мениджмънт в САЩ, както и квалификационни курсове в България в областта на приватизацията и приватизационните фондове, стоковите, фондовите и валутните борси.

Бил е ревизор в Министерството на финансите, данъчен инспектор и началник на отдел в данъчната администрация, собственик и управител на консултантска фирма в областта на финансите и правото. Притежава над 10-годишен опит като адвокат по данъчно и наказателно право. От 10 юни 2021 г. до 4 март 2022 г. е бил изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“.