Общество

Генетикът д-р Любомир Балабански: Приемането на по-малко калории увеличава живота

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Калорийната рестрикция увеличава живота, тоест приемането на храни с по-малко калории. Ако спазваме хранителен режим и ограничим калориите, програмираме и клетките, които отговарят за продължителността на живота. Това заяви в "Добро утро, Европа" д-р Любомир Балабански, молекулярен генетик, който разказа за 4-годишно изследване за продължителността на живота у нас. 

Метаболизмът на всеки е строго специфичен и с индивидуални харектеристики - затова има феномени - хора, които постоянно се хранят, но са слаби и обратното .

Молекулата на живота може да се разглежда от различни страни, каза още специалистът.

По думите му "средната продължителност на живота в България  76 г., а за Европа - 82 г." Това е заради "по-малко заради гените, повече заради начина на живот, свързано е най-вече с по-ниския доход на българина, до достъп до качествено здравеопазване, извън големите градове".

По време на изследването експертите са се срещнали с над 60 столетници от България, като са ги интервюирали за начина им на живот, а са изследвали геномите на 17 столетници. Било е установено, че те имат забавен метаболизъм, "тоест независимо какво ядат все едно постоянно са на диета. Калорийната рестрикция, която удължава живота. В гените им намерихме ниско усвояване на калории".

Целия разговор във видеото.