Политика

Нинова настоява за възобновяване на преговорите с "Газпром"

От Euronews България Euronews България
Ninova Корнелия Нинова. Снимка: БГНЕС

Единственото решение на енергийната криза са незабавни преговори с “Газпром“ за възстановяване на доставките и разговори за нов дългосрочен договор, тъй като старият изтича.

За това призова председателят на БСП Корнелия Нинова.

“В момента България няма нужда от кризисен щаб, анализи, събиране на информация и каквото още каза служебният премиер. В момента имаме нужда от бързи действия за възстановяване на диалога с Русия”, посочи Нинова пред bTV.

„Като министър на икономиката мисля, че добре си свърших работата - първо място в Европа по индустриален растеж”, коментира лидерът на левицата.

По нейните думи с назначаването на бившия председател на борда на ВМЗ, президентът се е опитал по някакъв начин да я накаже или унижи.

Според Нинова битката на президента срещу БСП е започнала още по времето на протестите миналата година, когато е дошъл в парламента и казал: “Вие тук всички сте статукво, гласувайте за новите партии отвън“.

“Той е част от групата, която свали правителството. Така че ние война с него никога не сме водили, да сте чули някой да го напада? Напротив, винаги сме го подкрепяли и като партия, и аз като човекът, който го направи президент. Два пъти го подкрепихме и получихме две предателства. Не съжалявам, хората да оценяват. Просто няма обяснение за това - вероятно желание за власт, вероятно тясно президентство и желание за изпълнителна власт, разбиване на партиите и реда в държавата”, каза още тя.

Нинова коментира определи отношенията си с Кирил Петков и Асен Василев като "добри", но подчерта, че е реагирала остро на решението за изгонване на дипломатите.

"Мисля, че имаме взаимно уважение, защото винаги съм била към тях открита, категорична и ясна. И те много добре знаят, че което е да - е да, което е не - е не. Такъв тип отношения рядко се срещат в политиката", каза още председателят на БСП.