Спорт

Легендата на NBA и образът в логото им - Джери Уест, напусна този свят на 86 години

От Ангел Харизанов Ангел Харизанов Водещ
West Снимка: Facebook

Шампион на Националната баскетболна асоциация, олимпийски шампион, първият "MVP", участник в "Играта на звездите" през всичките си 14 години в лигата, част от "Залата на славата" и шампион като ръководител - кариера, за която много играчи в най-високото стъпало в световния баскетбол дори не могат да си представят.

Всичко това Джери Уест постига, а малцина знаят, че именно той седи зад образа на баскетболиста в логото на най-известната лига, с червен и син фон от двете му страни, като Уест не приема това с особено желание.

За трагичната вест са съобщили от ръководството Los Angeles Clippers през вчерашния ден, а цялата баскетболна общост в САЩ е в траур - от университета в Западна Вирджиния, до всички отбори в лигата.

Уест е човекът, открил Меджик Джонсън, той избира и Шакийл Онийл и Кобе Брайънт, за да влязат в Лос Анджелис Лейкърс. Като треньор и директор, под ръководството му минават ери в спорта - още от Карийм Абдул-Джабар, чак до Стивън Къри и Кевин Дюрант.

Той е номер 25 в листата по отбелязани точки в NBA и един от 50-те най-велики в лигата.

Уест е роден на 28-ми май 1938 г. в Челиън, Западна Вирджиния и израства до 191 см, като достига до драфта през 1960-а година и прекарва всичките си 14 години в Лос Анджелис Лейкърс, след това за няколко години е треньор на отбора, а чак до 2000-та година е генерален директор. След това той отива при "Грилзитата" от Мемфис за пет години, прекарва шест години и като директор на Голдън Стейт Уориърс, а до последния си ден е част от Лос Анджелис Клипърс, като влиза в ръководството на отбора през 2017-а година.