Култура

Историци: Трябва да погребем цар Фердинанд с взети поуки от миналото, а не с емоции

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Транспортирането на тленните останки на цар Фердинанд от Германия до България трябва да бъде възприемано с по-малко емоция и с повече разбиране за нуждата от приемственост и взимане на поуки от миналото.

Това коментираха в студиото на „Добро утро, Европа“ историците проф. Даниел Вачков и проф. Милко Палангурски.

Според проф. Палангурски цар Фердинанд е бил необходимият грешник.

„Решението за войните са взети от петте най-големи политически партии, управляващи България, в продължение на повече от 15 години, с парламентарно мнозинство, със свои парламентарни структури. Манифестите са подписани от министрите, но тъй като, в крайна сметка, завършва всичко с краха през Първата световна война, той трябваше и да поеме политическата отговорност“, коментира той.

Личността на Фердинанд винаги е предизвиквала крайни оценки, отбеляза проф. Вачков.

„С оглед на това, че погребваме една историческа личност, от чиято смърт вече са минали достатъчно много години, трябва да се отнасяме с по-малко емоции и да се направи така, както се прави към държавен глава“, смята той.

„Не само в новата ни история, дори и в средновековната ни история, трудно ще се намерят владетели, в които можем да кажем, че всичко е било перфектно и че са познавали само успехи. Без значение какво ви е отношението към Фердинанд лично, това е въпрос на едно цивилизовано отношение към историята. Българското общество, българските държавни институции да се отнасят с уважение към собствената си история и да гледат на нея не толкова емоционално, а от нея да се черпят онези поуки, онези положителни неща, които може да ни даде“, посочи още проф. Вачков.

 

Целия разговор вижте във видеото.