Общество

Кремена Кунева, "За доброто": Администрацията ни е 10-15 години назад

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Там докъдето аз имам някаква компетентност мога да кажа, че правителството положи доста усилия, но имаше сектори, които не помръднаха. Един такъв е Министерството на здравеопазването. Един огромен пропуск бяха тези 7 месеца.

Това каза в интервю за Euronews Bulgaria Кремена Кунева, председател на Фондация "За доброто".

По думите й, са се направили някакви дребни неща, но като цяло нищо съществено, особено по темата за националната детска болница, която ни занимава вече като общество повече от 40 г. и за която бяха изказани предизборни намерения. В други сектори, с които ние сме работили конкретно, имаше доста голямо желание, доста близост по отношение на неправителствения сектор и съответните министерства, но някак си пък там на ниво администрация все още бяхме 10-15 години назад. Просто много, много трудно се случваха нещата, каза Кунева.

 

В здравния сектор сме зависими от няколко васали.

Кремена Кунева

Според нея, типичен пример за това са пристигналите от украйна медицински специалисти и лекари. "Само при нас в момента се обучават 135 такива на курсове по български медицински език. Европейският съюз даде една препоръка, в която страните-членки да облекчат своите процедури, така че тези медицински специалисти и лекари много по-бързо да започнат работа. При нас нищо от това не се слчуи. Включително и това, че самият курс по български медицински език, който е първият от петте последващи изпити, го организирахме ние, а не правителственият сектор. Все пак да се опитаме да запазим малкото медицински специалисти, които са останали. Защото предстои нова ковид вълна, защото у нас са останали буквално по двама-трима специалисти в направление, защото няма достатъчно лични лекари и за нас, и за хората, които са дошли от Украйна. Това нещо можеше да бъде направено и вероятно може да бъде направено при желание. Само ще дам за пример, че в държави като Полша и Франция има изключително облекчени процедури, в някои буквално се започва веднага работа", каза още Кунева.

Според нея, служебният кабинет най-добре да не прави кой знае какво, по-скоро да не разваля това, което до този момент е направено. Защото основният проблем, с който ние като общество се сблъскваме е, че сме подхвърляни като една топка, буквално.

 

Няма никаква приемственост на нещата, които постигаме и нещата, които продължават да се случват след като едно правителство бъде сменено.

Кремена Кунева

Сега са започнали някави промени. Какво да се случи за два-три месеца, просто да не разваляме каручката отново и да не я връщаме в изходна позиция. Ако може да се допринесе с нещо, да се допринесе, но аз мисля, че не е работа на едно служебно правителство да прави кой знае какви големи промени, допълни Кунева.

 

Апелът ми към всички е да не поемаме в друга посока, освен в тази на доброто. В последните месеци много ясно изразени видяхме и страната на доброто, и страната на лошото. И някак си не ми се иска да се окажем народ, който всъщност подкрепя злото само, за да може да прекара една топла зима. Понякога трябва да направим компромиси, за да станем по-силни и това да ни изгради като общество.

Кремена Кунева

По думите й, това което следващото правителство трябва да направи, по повод на украинските бежанци, е да бъде в постоянна комуникация с неправителствения сектор и доброволческите организации. Това беше страхотна практика, макар към този момент да е трудно да се изтъкнат конктретни резултати. Това, кето със сигурност се направи е, че се решиха много драматични проблеми за много майки с деца, които са в наистина тежко състояние. За съжаление служебното правителство за тези два месеца едва ли ще успее да подобри бързината и ефективността на държавната администрация, така че да се забързат малко в тези процеси.

 

Пет месеца ние сме зависими от това, не че не се вземат правилни решения, а колко бързо и ефективно те се изпълняват по веригата.

Кремена Кунева

Ето вече 4-5 месеца си говорим, че тези деца ще трябва да тръгнат на училище от 15 септември, да започнат да ходят на градина, да се интегрират, но се оказва, че нито сме им обяснили как могат да се ваксинират, нито знаят къде могат да се ваксинират, нито има достатъчно лични лекари. И ще се озовем пред поредното нищо. Така че силно се надявам да имаме комуникация, за да продължим да помагаме както досега. Ако можем още по-добре силно ще се радвам, заключи Кунева.

Вижте цялото интервю във видеото.