Свят

Лидер на Ал-Кайда е убит при удар с американски дрон

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Biden Afghanistan 22213791138458 Снимка: AP

Айман ал Зауахири, ръководител на Ал Кайда, помогнал за планирането на терористичните атаки от 11 септември, е бил убит при удар с безпилотен самолет в Афганистан, потвърди в понеделник президентът на Съединените щати Джо Байдън.

Той беше убит при антитерористична операция на ЦРУ в афганистанската столица Кабул в неделя.

Байдън заяви, че Зауахири е "прокарал пътека от убийства и насилие срещу американски граждани", и добави, че "правосъдието е възтържествувало и този терористичен лидер вече го няма".

Зауахири помогна за организирането на опустошителните атентати от 11 септември заедно със саудитския гражданин Осама бин Ладен. Той поема ръководството на международната терористична групировка "Ал Кайда" след убийството на Бин Ладен през 2011 г.

Байдън заяви, че е дал зелена светлина за "прецизния удар" по 71-годишния лидер на "Ал Кайда", който според официални данни се е намирал на балкона на скривалище, когато дронът е изстрелял две ракети по него.

Президентът на САЩ заяви, че убийството на Зауахири ще помогне да се успокоят семействата на близо 3000-те жертви на атентатите в Ню Йорк през 2001 г.

"Без значение колко време ще отнеме, без значение къде се криете, ако сте заплаха за нашия народ, Съединените щати ще ви намерят и ще ви отстранят", каза Байдън.

 

"Никога няма да се поколебаем да защитим нашата нация и нейния народ", продължи той.

Според американски официални лица при удара с безпилотен самолет не са убити или пострадали други хора, въпреки че в имота са присъствали други членове на семейството на Зауахири.


Говорител на талибаните заяви, че военната операция на САЩ е нарушила международните норми. 

"Подобни действия са повторение на неуспешния опит от последните 20 години и са против интересите на Съединените американски щати, Афганистан и региона", заяви говорителят, без да споменава Зауахири. 

 

Представители на САЩ заявиха, че операцията им е била в рамките на закона. 

Зауахири, роден в Египет очен лекар и богослов, ръководеше "Ал Кайда" в продължение на повече от десетилетие от юни 2011 г. до смъртта си в неделя. 

Някои експерти твърдят, че той е "оперативният мозък" зад атаките от 11 септември, които предизвикаха войната на САЩ срещу тероризма в Ирак и Афганистан. 

 

Според Байдън Зауахири е помогнал за планирането на множество актове на насилие, включително самоубийствения атентат срещу военноморския ескадрен миноносец USS Cole в Аден през октомври 2000 г., при който загинаха 17 американски моряци, и нападенията срещу посолствата на САЩ в Кения и Танзания през 1998 г., при които загинаха 223 души.

След 11 септември Държавният департамент на САЩ предлага награда от 25 млн. долара за информация, която да доведе до залавянето на Зауахири, и му налага световни санкции.

По силата на споразумение с Вашингтон от 2020 г. талибаните се задължават да не приемат Ал Кайда или друга екстремистка групировка в контролираните от тях райони на Афганистан. 

Американски служители обаче твърдят, че талибаните са знаели за присъствието на Зауахири в Кабул, като талибаните и Ал Кайда са дългогодишни съюзници. 

Набелязването на Зауахири става близо година след хаотичното изтегляне на САЩ от Афганистан, с което приключи двугодишното им военно присъствие там.

По време на войната в Афганистан бяха убити около 176 000 души, включително 46 000 цивилни, според проекта "Разходи за войната".